Wykonanie
Znów danie "podpatrzone" w restauracji, ale zrobione po mojemu :). Mimo, że danie nie sprawia takiego wrażenia jest dosyć sycące.Składniki na jedną porcję:pół
bakłażana2 średnie
pomidorypół
mozzarelliząbek
czosnkuparmezan (około garści)
rukolasól,
pieprz (+
pieprz w młynku)
cukierolej do smażeniaodrobina
oliwy1) kroimy
bakłażana wzdłuż w plastry i posypujemy
solą, zostawiamy na około 15 minut2) kroimy
pomidory w małą kosteczkę (można je wczesniej wyparzyć, aby zdjąć skórkę), wrzucamy do garnuszka z odrobiną
oliwy, wciskamy ząbek
czosnku i gotujemy około 20-30 minut aż sos się zredukuje i będzie gęsty, dosypujemy łyżeczkę
cukru, solimy i
pieprzymy3) obmywamy
bakłażana z
soli, suszymy; rozgrzewamy
olej i smażymy
bakłażana - usmażone kawałki
bakłażana kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć
olej4) kładziemy dwa plastry
bakłażana wzdłuż jeden pod drugim (ale tak aby lekko na siebie zachodziły) na blaszce od opiekacza (można też zrobić to w piekarniku), posypujemy
solą i
pieprzem i dokładamy warstwowo kolejne plastry (każdy posypujemy
solą i
pieprzem)5) na górze ułożonych
bakłażanów kładziemy plastry
mozzarelli - wkładamy do opiekacza, czekamy aż
mozzarella zacznie się rozpuszczać6) talerz wykładamy
rukolą, przekładamy (najlepiej
łopatką kuchenną)
bakłażana z
mozzarellą na
rukolę, polewamy od góry
sosem pomidorowym, posypujemy
parmezanem i świeżo zmielonym
pieprzemSmacznego!!!