Wykonanie
Powiew lata i włoskiej kuchni. Lekka potrawa pasująca do różnego rodzaju
mięs. Podobno
bakłażan wspomaga ich trawienie. Oprócz tego ma dużo błonnika i wiele składników odżywczych takich jak potas, fosfor czy żelazo, wit. z grupy B a także wit. A i C. Jednak w 90 %
oberżyna to
woda.Zwany też
gruszką miłosną
bakłażan jest uważany za afrodyzjak :)
Składniki:2
bakłażany2 kulki
mozzarelli10
pomidorków koktajlowych2 łyżki
fety3 łyżki
olejusól i
pieprzPrzygotowanie:
Bakłażany umyć, pokroić w półcentymetrowe plastry, posolić i wymieszać z dwoma łyżkami
oleju. Usmażyć na suchej teflonowej patelni, każdy plaster z obu stron.
Mozzarellę pokroić na plasterki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu na przemian z
bakłażanem. Na wierzch zapiekanki pokruszyć
ser feta i poukładać przekrojone na pół
pomidorki. Obficie posypać
pieprzem i odrobiną
soli, skropić resztą
oleju. Zapiekać pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Życzę smacznego !