Wykonanie
W mojej głowie zrodziło się mnóstwo pomysłów na mazurkowe nadzienia, jednak przy dwumiesięcznym bąbelku, który uwielbia być noszony na rękach, zrobić cokolwiek graniczy z cudem :) Teraz zrobienie ciasta musi odbywać się w turach, przez co trwa cały dzień, ale nie poddaję się :) W tym roku udało mi się zrealizować jeden pomysł – marcepanowo-
wiśniowy. Masa wyszła tak dobra, że prawie nie starczyło jej do ciasta, bo co chwilę sprawdzałam, „czy aby nie za słodka” :) Kompozycja idealna, zdążycie do jutra. Do dzieła! :)
Składniki:Ciasto:175g
mąki pszennej25g
cukru pudru100g
masła (bardzo zimnego)1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%1
żółtkoNadzienie:220 g
konfitury wiśniowej200 g masy marcepanowej100 g
białej czekolady250 g
serka mascarpone2 łyżki
śmietany 18%1 łyżka
cukru pudru2 łyżki
masłaWykonanie:Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy za pomocą miksera z końcówką do mieszania. Jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy wyrobić ciasto ręcznie.Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt grubości około 3-4mm, przekładamy do prostokątnej formy z zostawieniem brzegu wysokiego na około 1,5cm. Ponownie wkładamy ciasto do lodówki na 30-60min. Po wyjęciu nakłuwamy widelcem.Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Wkładamy na ok. 15 min aż stanie się rumiane.W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: marcepan ścieramy na tarce o grubych oczkach. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę z
masłem, następnie dodajemy starty marcepan oraz
śmietanę i dokładnie mieszamy. Po połączeniu wszystkich składników zdejmujemy z gazu i zostawiamy do przestygnięcia.Do osobnej miski przekładamy
serek mascarpone i
cukier puder, chwilę ubijamy aż stanie się puszysty. Miksując na wolnych obrotach dodajemy masę marcepanową z
czekoladą. Miksujemy do czasu połączenia się składników.Na wystudzony spód mazurka rozsmarowujemy
konfiturę wiśniową. Na
konfiturę delikatnie wylewamy masę marcepanową i wygładzamy wierzch.Przekładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.Smacznego!
Przepis na spód do mazurka pochodzi stąd .