Wykonanie
Pyszny kremowy mazurek
wiśniowy na ostatnią chwilę :-). Najwięcej czasu zajmie Wam przygotowanie kruchego ciasta i upieczenie
spodu. W przepisie korzystamy z frużeliny wiśniowej (najszybciej ją kupić w supermarkecie, a jeśli macie czas możecie przygotować ją domowym sposobem z
wiśni mrożonych) i gotowych małych bezików ze sklepu. Efekt jest orzeźwiajacy i zaskakująco smaczny, co ważne - mazurek nie jest przesłodzony i smakuje lekko, wiosennie :). Polecam!Składniki na kruche ciasto:175 g
mąki pszennej (może być krupczatka)50 g
cukru pudru100 g
masła, zimnego1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietany 18%1
żółtkoMąkę przesiać, dodać
masło i posiekać
ostrym nożem. Dodać
żółtko,
cukier,
śmietanę. Szybko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć folią (można również wyrobić w malakserze). Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować do wymiarów formy, przenieść do niej, dokłanie wylepić palcami, wyrównać. Ponakłuwać widelcem.Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do jasnozłotego koloru.Wyjąć, wystudzić na kratce.Kremowa masa wiśniowa:125 g
serka mascarponeniepełna połowa szklanki frużeliny wiśniowej (bez
owoców, te będą dekoracją na mazurku)1 łyżka
cukru pudru, przesianegoWszystkie składniki zmiksować w misie miksera na gładką, bezgrudkową masę.Ponadto:
wiśnie z frużeliny do dekoracji8 małych bezików, pokruszonychWykonanieKruchy
spod ułożyć na paterze. Posmarować równo
wiśniowym kremem. Ozdobić
wiśniami z frużeliny i pokruszonymi
bezami.Można przechowywać do 5 dni, w chłodnym miejscu.Smacznego :-).