ßßß
Składniki:0,5 kg krewetek TIGER (zazwyczaj będą mrożone, obrane z ogonkiem)2-3 ząbki czosnku½ papryczki chilipół pęczka pietruszki zielonej1/3 – ½ szklanki białego wina2 łyżki soku z cytrynyŁyżka masła½ szklanki oliwyświeżo zmielony pieprzsólWykonanie:Krewetki przekładamy do sitka, polewamy delikatnie letnią wodą, tak aby pozbyć się lodu. Posypujemy je solidną szczyptą soli i skrapiamy sokiem z cytryny. W międzyczasie myjemy i siekamy pietruszkę, przeciskamy czosnek przez praskę, a z chili usuwamy pestki ( w końcu nie chcemy, żeby wypaliło Nam jamę ustną ;) ) i drobniutko siekamy w kosteczkę. Na większą patelnię wlewamy oliwę i dodajemy masło. Gdy masło zacznie się pienić, szybciutko dodajemy czosnek i chili, a po chwili krewetki. Delikatnie mieszamy całą zawartość patelni i doprowadzamy do wrzenia. Po 1-2 minutach, gdy krewetki zaczynają parować, dolewamy wino. Po kolejnej minucie wyłączamy gaz, przyprawiamy pieprzem, posypujemy pietruszką i cieszymy się ich smakiem ;) Uwaga: ogień pod patelnią nie może być za duży! Niech nie wystaje za patelnię ;)
A oto dzieło Pani Riposty :)