ßßß
Składniki:130 g mąki pszennej¼ łyżeczki proszku do pieczenia¼ łyżeczki soli240 g jogurtu naturalnego1 duże jajko3 duże jabłkaolej do smażenia (tak aby krążki pływały, a nie dotykały dna)Do podania:30 g cukru pudru1 łyżeczka cynamonusyrop klonowy (opcjonalnie)Wykonanie:Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy.Do drugiej miski wlewamy jogurt, dodajemy jajko i roztrzepujemy.Płynne składniki łączymy z suchymi i dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki.Jabłka obieramy, kroimy w ok. 0,5 cm plastry (w poprzek) i wykrawamy gniazda nasienne. Ja użyłam do tego foremek do ciastek :)Posypka: cukier puder mieszamy z cynamonem.Olej rozgrzewamy na patelni lub w garnku do 190°C. Jabłkowe krążki obtaczamy w gęstej masie i wkładamy na olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor, po czym wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik. Dzięki temu wysuszymy je trochę z tłuszczu.Przed podaniem posypujemy solidnie cukrem z cynamonem. Polecam też polać syropem klonowym.Smacznego!

Przepis znaleziony tutaj .