Wykonanie
O ile mnie pamięć nie
myli, parę lat temu można było kupić podobny produkt w sklepach. Wycofali go jednak, więc nie ma innej rady jak zrobić go samemu. :) Przepisem uraczyła mnie mama :) Mimo, że nie jestem wielką fanką wszelakich
dżemów, smak jest zaskakująco dobry! Cudownie smakuje zarówno na kanapce jak i z omletem. Spróbujcie! :)
Składniki: na około 6 słoiczków0,8- 1 kg
śliwek węgierek0,3-0,4 kg
cukru2
cukry waniliowe70-80 g dobrej jakości
kakaoWykonanie:Ze
śliwek wyjmujemy pestki i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do
mięsa. Przekładamy je do dużego garnka, dodajemy
cukier i smażymy na małym ogniu ponad 2 godziny często mieszając, aby się nie przypaliło. Większa część płynu powinna odparować. Na koniec dodajemy
kakao i
cukry waniliowe. Smażymy kolejne 0,5 godziny i wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gotowe!