Wykonanie
Domowa nutella, a właściwie
masło czekoladowe to fajny pomysł na zimowy zapas słoiczkowy. Taki
przetwór sprawdzi się nie tylko do kanapki, ale też do naleśników, pierogów, deserów i CIAST :) już nie
mogę się doczekać kiedy poleję jakąś
bitą śmietanę tym smakołykiem. Cóż, smak wg mnie nie jest bardzo zbliżony do kupnej nutelli (ale ja ją uwielbiam), gdyż w przepisie jest czyste ciemne
kakao, a sama nutella ma wiele ulepszaczy smaku a
kakao śladowe ilości. My otrzymujemy krem podobny smakiem do
gorzkiej czekolady ALE bardziej słodki.
Śliwek nie czuć zbyt bardzo, smak
czekoladowy nad nimi wyraźnie dominuje. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki:5 kg
śliwek1 kg
cukru320 g ciemnego
kakao (2 duże opakowania)3-5
cukrów waniliowych.Wykonanie:
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, i za pomocą blendera robimy z
owoców miazgę. Dosypujemy
cukier i smażymy przez około godzinę. Można dłużej wtedy masa wyraźnie zgęstnieje, jednak z moich obserwacji wynika, ze
owoce nabierają goryczkowatego smaku. Musimy pamiętać, by często mieszać, i zebrać powstałą pianę.Po usmażeniu dodajemy
kakao i
cukry waniliowe, ja zamiast mieszać łyżką zmiksowałam całość. Następnie jeszcze smażyć przez około 15 minut.Nakładamy bardzo gorące w słoiczki, zakręcamy mocno. Nie gotujemy, a to bardzo duży plus ponieważ zaoszczędzimy czas ;)Mi wyszło 23 słoiczki o wielkości 200 g plus trochę do zjedzenia.Smacznego !Obserwuj przez