Wykonanie
Dzień dobry!Kto z Was lubi Nutellę? Sądzę, że każdy :-).A kto chciałby spróbować jej
śliwkowego odpowiednika?
Bardzo prosty przepis na krem
śliwkowo-
czekoladowy zwany czekośliwką. Idealny na kanapki, do naleśników czy też do sernika (przed świętami będzie taki przepis). Ostatnie węgierki można jeszcze kupić, nawet w niskich cenach, więc
czemu nie spróbować?Zapraszam!CzekośliwkaSkładniki:3 kg
śliwek węgierekok. 100-200 g
cukru100 g gorzkiego
kakaoWykonanie:Aby przygotować czekośliwkę przygotowujemy najpierw klasyczne
powidła śliwkowe, z tym wyjątkiem iż posiekane
śliwki zasypujemy
cukrem i odstawiamy na około godzinę. Następnie postępujemy dokładnie w taki sposób jak opisano w powyższym przepisie.Pod koniec ostatniego smażenia do masy dodajemy przesiane
kakao, jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy więcej
cukru.
Gorącą czekośliwkę wkładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 30 minut na mokro, w garnku z
wodą.Smacznego!