Wykonanie
Dziś, Kochani, witam Was wspaniałym przepisem - to jest moje nowe odkrycie, jeśli chodzi o
konfitury :) Powidła te są przepyszne i jestem nimi zachwycona, taka wersja na pewno jest zdrowsza od innych
czekoladowych smarowideł. Zainspirowałam się przepisem, na który natknęłam się u Gosi . Gorąco namawiam do ich przygotowania. Zimą będzie to wspaniały dodatek do naleśników czy ciast :) Mnie najlepiej smakuje ze świeżo wypieczonym
chlebem :)Składniki:2 kg
śliwek,1 kg
cukru,3 czubate łyżki
kakao.
Śliwki myjemy i kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Zasypujemy
cukrem i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie
śliwki powinny być miękkie. Miksujemy je na gładką masę. Następnie gotujemy do zgęstnienia na małej mocy palnika (ok. 1,5-2 godzin), następnie dodajemy
kakao i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Powidła przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 25 minut.