ßßß Cookit - przepis na Czekośliwka

Czekośliwka

nazwa

Składniki

Wykonanie

Czekośliwkę robiłam pierwszy raz w zeszłym roku. Tym razem spisałam przepis, ale traktuję go bardzo orientacyjnie. Najlepiej próbować w trakcie gotowania i na bieżąco dodawać składniki. Jest to wersja tylko z kakao, następnym wypróbuję z dodatkiem gorzkiej czekolady.
Składniki:
3 kg śliwek
ok. 200 g cukru (wykończyłam akurat różne rodzaje które miałam)
kilka czubatych łyżek kakao - minimum 5
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i smażymy na wolnym ogniu, mieszając żeby się nie przypaliły. Kiedy zaczną się rozpadać (ja je dodatkowo potraktowałam blenderem), dodajemy cukier i kakao. Dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji, pamiętajmy że po ostygnięciu będzie ona gęściejsza. U mnie trwało to dość długo, rozłożyłam gotowanie na 2 dni. Gorącą czekośliwkę przełożyłam do wyparzonych słoików, pasteryzowałam ok. 20 minut, po czym odstawiłam słoiki do góry dnem do ostygnięcia. Pomijając to co od razu zostało zeżarte - zapełniłam 5 słoików wielkości jak po dżemie.
Koszt: ok.12 zł
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/09/czekosliwka.html