Wykonanie
Któż nie lubi nutelli? Osobiście nie znam takiej osoby;) Lecz niektórzy ograniczają sobie przyjemność z jedzenia jej z powodu wysokiej kaloryczności. Dlatego przedstawiam trochę zdrowszą jej wersję, bo ze
śliwek oraz gorzkiego
kakao. Nutella śliwkowa jest bardzo smaczna, idealna jako dodatek do kanapek,
ciasteczek i ciast:)Składniki:3 kg
śliwek węgierek1 kg
cukru ( ja dałam dużo mniej, ponieważ
śliwki były słodkie)3 łyżki
cukru z
wanilią200 g gorzkiego
kakao ( lub 200 g
gorzkiej czekolady)
Śliwki umyć, wypestkować. Przełożyć do garnka, wsypać
cukier i gotować na małym ogniu często mieszając. Gdy
owoce się rozpadną można zmiksować blenderem lub przepuścić przez durszlak w celu pozbycia się skórek. Następnie przełożyć do garnka i gotować około 2 godzin, masa nieco zgęstnieje( nie może być bardzo gęsta, gdyż po dodaniu reszty składników zgęstnieje dość istotnie. Po tym czasie około 10 minut przed końcem gotowania wsypać
cukier waniliowy i
kakao( lub
czekoladę) i dokładnie wymieszać. Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików i odwracać je do góry nogami.
Aga