Wykonanie
Jak się okazuje, Szwecja nie tylko Abbą, Ikeą i Nokią stoi. Chociaż Nokią to właściwie już tylko leży ;) W każdym bądź Szwedki to przepis na pszenno-żytnie bułeczki, które można łatwo zrobić samemu w domu. Nie
będę opowiadać o ich niebiańskim smaku. Są bardzo smaczne ale w końcu to tylko
bułki :) Miło jest jednak zjeść sobie w
domku ciepłą, własnoręcznie wykonaną bułeczkę, która świetnie sprawdzi się na śniadanie, bez konieczności porannego biegania do sklepu. Co jest ich niebywałym atutem, zwłaszcza w tym śniegowym okresie jaki teraz mamy :)
Składniki:9-10 sztuk400 g
mąki pszennej typ 750 (dałam 300g)100 g
mąki żytniej typ 720 (dałam 100g)300 ml ciepłego
mleka20 g świeżych
drożdży70 g
masła1
jajko1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukrumleko do posmarowania
bułekziarna
sezamu do posypania
bułekWykonanie:Rozkruszone
drożdże rozpuszczamy w 100 ml
mleka, dodajemy
cukier oraz 2 łyżki
mąki pszennej. Lekko mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30-60 minut.Pozostałą
mąkę przesiewamy, dodajemy resztę
mleka,
jajko, wystudzone roztopione
masło oraz rozczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy w cieple na 30 minut.Z ciasta formujemy
bułki. Układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Pozostawiamy w cieple na 30 minut.
Bułki smarujemy
mlekiem, posypujemy
sezamem i pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C. Gdy będą zrumienione, wyjmujemy i studzimy.Smacznego!
Przepis pochodzi z książki „Przysmaki wiejskiej piekarni” Zbigniewa Prokopczuk.Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)