ßßß Cookit - przepis na zupa z porów z grzankami i serem topionym

zupa z porów z grzankami i serem topionym

nazwa

Wykonanie

Home
ZUPY
zupa z porów z grzankami i serem topionym
Składniki
Zupa (2 porcje)
1 por (ok. 250g)
2 ziemniaki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
50 g sera topionego (śmietankowego)
1/2 litra gorącego bulionu warzywnego
1 ziele angielskie
1 liść laurowy
2-3 ziarna czarnego pieprzu
sól do smaku
Grzanki
1 bułka pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
sól
Wykonanie
Z pora odcinamy liście, zostawiając jasnozieloną część, a następnie obieramy go z zewnętrznej warstwy. Dokładanie myjemy, osuszamy i kroimy pora na krążki. Obieramy cebulę i kroimy ją w półksiężyce. Czosnek siekamy na drobne kawałki. Obieramy ziemniak i kroimy je w drobną kostkę.
W głębokim rondlu rozpuszczamy masło, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojonego pora, cebulę i czosnek. Dusimy je około 2-3 minut. Następnie dolewam gorący bulion warzywny, dorzucamy ziemniaki i doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą. Zupę gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu, w tym czasie ziemniaki powinny się już ugotować, jeżeli będą twarde dokładamy kilka minut. Pod sam koniec gotowania, dokładamy pokrojony na kawałki serek topiony. Mieszamy zupę i miksujemy ją na krem.
Powiązany przepis:
zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego
piernik
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/zupa-z-porow-z-grzankami-i-serem-topionym