Wykonanie
HomeZUPYzupa z
porów z grzankami i
serem topionymSkładnikiZupa (2 porcje)1
por (ok. 250g)2
ziemniaki1/2
cebuli1 ząbek
czosnku2 łyżki
masła50 g
sera topionego (
śmietankowego)1/2 litra gorącego
bulionu warzywnego1
ziele angielskie1
liść laurowy2-3 ziarna
czarnego pieprzusól do smakuGrzanki1
bułka pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku1 gałązka
rozmarynusólWykonanieZ
pora odcinamy liście, zostawiając jasnozieloną część, a następnie obieramy go z zewnętrznej warstwy. Dokładanie myjemy, osuszamy i kroimy
pora na krążki. Obieramy
cebulę i kroimy ją w półksiężyce.
Czosnek siekamy na drobne kawałki. Obieramy
ziemniak i kroimy je w drobną kostkę.W głębokim rondlu rozpuszczamy
masło, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojonego
pora,
cebulę i
czosnek. Dusimy je około 2-3 minut. Następnie dolewam gorący
bulion warzywny, dorzucamy
ziemniaki i doprawiamy
zielem angielskim,
liściem laurowym,
pieprzem i
solą. Zupę gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu, w tym czasie
ziemniaki powinny się już ugotować, jeżeli będą twarde dokładamy kilka minut. Pod sam koniec gotowania, dokładamy pokrojony na kawałki
serek topiony. Mieszamy zupę i miksujemy ją na krem.Powiązany przepis:zapiekanka z
ziemniaków i
mięsa mielonegopiernikWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy