Wykonanie
Efektowna przekąska, nawet dla tych, którzy
buraków nie lubią. Macie jakieś inne sposoby na dania z
burakami, dla tych którzy za nimi nie przepadają ?Składniki (4 porcje):2 większe, podłużne
buraki ćwikłowe100 g
rukoli1 kostka
sera fetagarść
płatków migdałowychmarynata do
buraków:1,2 łyżki
octu balsamicznegosok z 1/2
cytryny1 łyżeczka
czosnku granulowanego
sól,
pieprz do smaku
Buraki gotujemy (od 40 minut do godziny, od momentu zagotowania, aż będą miękkie). Studzimy je i obieramy ze skórki.
Buraki kroimy na jak najcieńsze plastry, najlepiej na maszynie do krojenia. Plastry
buraków wkładamy do miski, dodajemy
sok z cytryny,
czosnek,
ocet balsamiczny,
sól,
pieprz. Bardzo delikatnie mieszamy. Marynujemy co najmniej 2 godziny w lodówce, a najlepiej pozostawić je na całą noc. Plastry
buraka układamy na talerzu w rozetę, na środku układamy
rukolę. Posypujemy pokruszonym
serem feta i
płatkami migdałów. Smacznego!
Impressive snack, even for those who do not like beets. Do you have any other ways to dishes with beets, for those who do not like the beets?Ingredients (4 servings):2 large, oblong beetroots100 g rocket1 cube of
feta cheeseA handful of flaked almondsbeet marinade:1 . 2 tablespoons of balsamic vinegarJuice of 1/2 lemon1 teaspoon granulated garlicSalt and pepper to tasteBoil beets (from 40 minutes to an hour after boil until soft). Cool, peel *. Beets and cut into extremely
thin slices, preferably on the machine for cutting. Beet slices put into a bowl, add the lemon juice, garlic, balsamic vinegar, salt and pepper.
Very gently mix. Marinate at least 2 hours in the fridge. ** Beet slices arranged in a rosette on a
plate, put the middle of the rocket. Sprinkle with crumbled
feta cheese and toasted almonds.