Wykonanie
Efektowna przekąska, nawet dla tych, którzy
buraków nie lubią :)Macie jakieś inne sposoby na dania z
burakami, dla tych którzy za
burakami nie przepadają ?Składniki (4 porcje):- 2 większe, podłużne
buraki ćwikłowe- 100 g
rukoli- 1 kostka
sera feta- garść
płatków migdałowychmarynata do
buraków:- 1,2 łyżki
octu balsamicznego- sok z 1/2
cytryny- 1 łyżeczka
czosnku granulowanego-
sól,
pieprz do smaku
Buraki ugotować (od 40 minut do godziny, od momentu zagotowania, aż będą miękkie). Ostudzić, obrać ze skórki*.
Buraki pokroić na jak najcieńsze plastry, najlepiej na maszynie do krojenia. Plastry
buraków włożyć do miski, dodać
sok z cytryny,
czosnek,
ocet balsamiczny,
sól,
pieprz. Bardzo delikatnie wymieszać. Marynować co najmniej 2 godziny w lodówce**. Plastry
buraka ułożyć na talerzu w rozetę, położyć na środku
rukolę. Posypać pokruszonym
serem feta i
płatkami migdałów.* Dla ładnego wyglądu dłoni, lepiej to zrobić w rękawiczkach.** Najlepsze, gdy marynujemy całą noc.