Wykonanie

Wracam po pełnym wrażeń weekendzie oficjalnie trochę starsza, choć nie
mogę powiedzieć, że mądrzejsza ;P W każdym razie trójka z przodu już stoi, więc żarty się skończyły i teraz przynajmniej od czasu do czasu trzeba będzie poudawać poważnego człowieka ;)Wstyd przyznać, ale nawet
tortu na urodziny nie miałam. Raz, że z przyczyn różnych imprezy oficjalnie nie było (nieoficjalnie rodzinka nie dała się zwieść i, ku mojej ogromnej radości, postanowili i tak ze mną świętować ;) ), dwa, że Zuzia nie bardzo chciała współpracować i nie dała mi zwyczajnie niczego upiec. Ostatecznie jednak i tak wolę piec
torty innym, a dla gości miałam pyszniutkie mini serniczki, o których jeszcze tu usłyszycie, tak smaczne były. Tymczasem jednak muszę, ale to muszę podzielić się z
Wami przepisem na moje nowe ulubione
ciasteczka.Ja wiem, że często wychwalam Wam tu wszelkiego rodzaju
ciastka, ale te… te są warte każdej minuty spędzonej przy ich przygotowaniu, nowej blizny na lewej ręce i bałaganu, jaki zrobiłam upuszczając na podłogę koszyczek z
jajkami :) Są miękkie, ale nie mokre, czy rozpadające się. Chociaż
cukru wydaje się w nich sporo, równoważy je dodatek
soku pomarańczowego oraz kwaskowatej
żurawiny. Całość nie tylko uroczo wygląda i wspaniale smakuje, ale też pachnie tak nęcąco, że wprost trudno przejść obok nich obojętnie :)Polecam :)*przepis stąd, z drobnymi zmianamiSkładniki na około 24
ciasteczka:225g miękkiego niesolonego
masła1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1/4 szklanki jasnego
brązowego cukru (muscovado lub soft light brown sugar)1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiskórka otarta z
pomarańczy (w
sumie około 1 łyżki)2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy2 i 1/2 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1 szklanka
suszonej żurawinyLukier (ja pominęłam):1 i 1/2 szklanki
cukru pudru3 łyżki świeżego soku
pomarańczy1 łyżeczka skórki otartej z
pomarańczyWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieraj z
cukrami, aż masa będzie jasna i dobrze napowietrzona. Wbij
jajko, dodaj
wanilię i ucieraj do całkowitego połączenia. Następnie wlej
sok pomarańczowy, dodaj skórkę i wymieszaj dokładnie.W niedużej misce wymieszaj
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia oraz
sól. Dodawaj je stopniowo do masy
maślanej, ucierając na niskich obrotach, aż powstanie jednolite ciasto. Na koniec wmieszaj ostrożnie
żurawinę.Z ciasta formuj delikatnie kulki wielkości dużego
orzecha włoskiego i układaj w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę włóż na około 10 minut do lodówki, po czym piecz
ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez około 8 – 10 minut, do momentu, gdy zaczną delikatnie rumienić się na brzegach. Upieczone pozostaw na blasze przez kilka minut, po czym delikatnie przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.Zimne możesz polukrować i posypać dodatkową
skórką pomarańczową. Ja za lukrem nie przepadam, więc zostawiłam
ciasteczka bez dekoracji. Moim zdaniem i tak wyglądają wspaniale :)Smacznego :)