ßßß Cookit - przepis na pomarańczowe ciasteczka z żurawiną

pomarańczowe ciasteczka z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Domowa kuchnia amerykańska ma wiele zalet - przepisy są łatwe, szybkie, a dania naprawdę smaczne. Dziś prosty przepis na ciasteczka z żurawiną, które przepięknie pachną pomarańczami. Zamiast żurawiny możemy użyć do nich ulubionych orzechów, na przykład pistacji. Takie ciasteczka nigdy nie będą wyglądały idealnie, ale na tym polega ich urok:) Po upieczeniu powinny być miękkie. Smacznego:)
Przepis Laury Vitale na około 20-30 ciasteczek:
1 i 1/2 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki sody,
jajko,
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego,
1/2 szklanki miękkiego masła,
1/3 szklanki cukru,
1/3 szklanki brązowego cukru,
szklanka suszonej żurawiny,
skórka z małej pomarańczy
Mąkę i sodę przesiać i połączyć. W drugiej misce zmiksować masło z cukrami, gdy masa będzie kremowa, dodać jajko, następnie żurawinę i skórkę z pomarańczy, dobrze wymieszać. Wsypać mąkę z sodą i wymieszać tylko do połączenia - masa ma być bardzo gęsta, aby można ją było formować. Z ciasta lepić małe kulki (powinny być większe od orzecha włoskiego; pomocna byłaby tu mała łyżka do lodów) i układać na papierze do pieczenia - ciastka się spłaszczą i powiększą, dlatego trzeba zrobić odstępy. Piec około 15 minut w 190 stopniach - będą gotowe, gdy przyrumienią się od spodu i na bokach.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/02/pomaranczowe-ciasteczka-z-zurawina.html