Wykonanie


Domowa kuchnia amerykańska ma wiele zalet - przepisy są łatwe, szybkie, a dania naprawdę smaczne. Dziś prosty przepis na
ciasteczka z
żurawiną, które przepięknie pachną
pomarańczami. Zamiast
żurawiny możemy użyć do nich ulubionych
orzechów, na przykład
pistacji. Takie
ciasteczka nigdy nie będą wyglądały idealnie, ale na tym polega ich urok:) Po upieczeniu powinny być miękkie. Smacznego:)Przepis Laury Vitale na około 20-30
ciasteczek:1 i 1/2 szklanki
mąki,1/2 łyżeczki
sody,
jajko,łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub
cukru waniliowego,1/2 szklanki miękkiego
masła,1/3 szklanki
cukru,1/3 szklanki
brązowego cukru,szklanka
suszonej żurawiny,skórka z małej
pomarańczyMąkę i
sodę przesiać i połączyć. W drugiej misce zmiksować
masło z
cukrami, gdy masa będzie kremowa, dodać
jajko, następnie
żurawinę i skórkę z
pomarańczy, dobrze wymieszać. Wsypać
mąkę z
sodą i wymieszać tylko do połączenia - masa ma być bardzo gęsta, aby można ją było formować. Z ciasta lepić małe kulki (powinny być większe od
orzecha włoskiego; pomocna byłaby tu mała łyżka do
lodów) i układać na papierze do pieczenia -
ciastka się spłaszczą i powiększą, dlatego trzeba zrobić odstępy. Piec około 15 minut w 190 stopniach - będą gotowe, gdy przyrumienią się od
spodu i na bokach.