Wykonanie

Placek z
dżemem to chyba jedno z najprostszych ciast, jakie miałam okazję piec. Jego przygotowanie jest banalnie łatwe i zajmuje dosłownie 10 minut - wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać
łopatką. To idealna propozycja, kiedy bardzo się nam spieszy, a chcemy zjeść coś słodkiego. Jako że jest to przepis amerykański, przy odmierzaniu składników warto posłużyć się szklanką o pojemności 240 ml. Smacznego:)Przepis Laury Vitale . na kwadratową blaszkę o bokach 25 cm:226 g
masła w temperaturze pokojowej,2 szklanki
mąki,
jajko,szklanka
cukru,szczypta
soli,łyżeczka
sody,łyżeczka ekstraktu
waniliowego (można zastąpić
cukrem waniliowym)skórka starta z
pomarańczy,1/2 - 2/3 szklanki
dżemu truskawkowegoBlaszkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodać
jajko, ekstrakt i skórkę, wymieszać. Dodać przesianą
mąkę z
sodą i
solą, wymieszać, aż powstanie coś w rodzaju dużej kruszonki, z której uda się ulepić kulę. 2/3 ciasta wyłożyć palcami na blaszkę, posmarować
dżemem, a na wierzch pokruszyć 1/3 odłożonego wcześniej ciasta. Piec około 30 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu wystudzić i pokroić na kwadraty (ciepłe ciasto będzie się rozpadać, więc przed krojeniem powinno być dobrze wystudzone).