ßßß Cookit - przepis na Szybkie ciasto czekoladowe z truskawkami…

Szybkie ciasto czekoladowe z truskawkami…

nazwa

Wykonanie

W sklepach jeszcze rabarbar, sezon truskawkowy w pełni, można już kupić słodziutkie czereśnie, a mi wciąż brakuje czasu na wykorzystanie tych wszystkich letnich wspaniałości w kuchni. Jak na razie zajadamy się na całego truskawkami i czereśniami, ale obiecane Zuzi ciasto z owocami i galaretką, torcik wypatrzony w nowej książce kucharskiej oraz masa innych kulinarnych pomysłów wciąż tylko czeka na coraz dłuższej liście rzeczy do zrobienia. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że pogoda w końcu zaczęła się poprawiać i po prostu musieliśmy się nią najpierw nacieszyć :)
Dobrze, że chociaż to ekspresowe ciasto czekoladowe udało mi się upiec i na szybko sfotografować, bo szkoda by było nie podzielić się takim fajnym przepisem. Bo ciasto jest nie tylko mega smaczne, ale też dziecinnie proste w przygotowaniu, czyli w sam raz dla początkujących domowych cukierników, kuchennych leniuszków i wszystkich tych, którzy nie mają czasu lub ochoty spędzać połowy dnia w kuchni, a coś słodkiego by z chęcią zjedli :P
Ciasto jest mocno czekoladowe, choć nie ma w nim ani grama czekolady. Choć w zeszycie z przepisami widniało jako twór samodzielny, ja dodałam do niego słodziutkie truskawki, które pasują do czekolady idealnie. Równie dobrze sprawdzą się tu też maliny, czy nawet jabłka lub dodatek czekoladowych łezek (chocolate chips), jeśli zamarzy Wam się coś ekstra ;)
Polecam :)
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
220g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek ciemnego kakao dobrej jakości
250g drobnego cukru
80g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
4 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
około 200 – 300g truskawek*
Wykonanie:
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem i oprósz delikatnie mąką.
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier umieść w dużej misce i wymieszaj dokładnie.
Jajka roztrzep w oddzielnej miseczce, wymieszaj z przestudzonym masłem oraz wanilią i wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj łyżką do połączenia.
Dość gęste ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Na wierzchu poukładaj umyte i odszypułkowane owoce.
Piecz w temperaturze 200°C przez około 35 – 40 minut**. Upieczone pozostaw w formie przez 5 – 10 minut, po czym odepnij obręcz i przenieś ciasto delikatnie na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
* Nie polecam dawać więcej, bo puszczając soki, owoce podmoczą ciasto.
** Pieczone krócej ciasto będzie miało konsystencję brownie, z lekko mokrym, jakby niedopieczonym środkiem. Nam takie smakowało najbardziej, ale możecie też piec je dłużej i cieszyć się pysznym, puszystym murzynkiem :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/06/08/szybkie-ciasto-czekoladowe-z-truskawkami