ßßß Cookit - przepis na dzień czekolady, czyli… mocno czekoladowe muffinki pod twarogową pierzynką…

dzień czekolady, czyli… mocno czekoladowe muffinki pod twarogową pierzynką…

nazwa

Wykonanie

Każdy ma swoje ulubione święto. Moje wypada właśnie dzisiaj…
Dzień czekolady
Mogę słodko grzeszyć do momentu, kiedy rozsądek weźmie górę nad łakomym podniebieniem
A jutro, niestety murowany kac moralny i silne postanowienie poprawy
Ale to dopiero jutro… Tymczasem dzisiaj odkryłam nowy i przepysznie czekoladowy przepis na blogu www.cukrowawrozka.pl.
W roli głównej występują muffinki z nadzieniem porzeczkowym i twarogową warstwą wierzchnią. Całości dopełnia świeżutka truskawka. Jest pysznie…Tak po prostu
Potrzebujemy ( na około 9 muffinek):
100 g masła
100 g mąki
100 g cukru
40 g kakao
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
Do masy twarogowej:
200 g zmielonego twarogu
1 białko z jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
9 łyżeczek dowolnej konfitury (użyłam z czarnej porzeczki, która idealnie przełamała czekoladową słodycz babeczki)
Oraz truskawki lub inne owoce na wierzch.
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i dodajemy przesiane kakao. Doprowadzamy do zagotowania i łączymy kolejno z cukrem i mąką. Masę kakaową przekładamy do naczynia, w którym będziemy ją ucierać z proszkiem i jajkami. Gotowa czekoladowa masa musi mieć gęstą, ale płynną konsystencję. Przekładamy do papilotek. Do każdej muffinki dodajemy po małej łyżeczce konfitury.
Aby przygotować masę twarogową wystarczy utrzeć „na gładko” wszystkie potrzebne składniki. Wykładamy na masę kakaową i przybieramy truskawką.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170*C i pieczemy przez około 20/25 minut.
Babeczki są bardzo syte i smakują przepysznie.
Nie są skomplikowane w przygotowaniu. Polecam i życzę smacznego
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://kuchmiszmasz.blog.pl/2013/04/12/dzien-czekolady-czyli-mocno-czekoladowe-muffinki-pod-twarogowa-piezynka