ßßß
Każdy ma swoje ulubione święto. Moje wypada właśnie dzisiaj…Dzień czekoladyMogę słodko grzeszyć do momentu, kiedy rozsądek weźmie górę nad łakomym podniebieniemA jutro, niestety murowany kac moralny i silne postanowienie poprawyAle to dopiero jutro… Tymczasem dzisiaj odkryłam nowy i przepysznie czekoladowy przepis na blogu www.cukrowawrozka.pl.W roli głównej występują muffinki z nadzieniem porzeczkowym i twarogową warstwą wierzchnią. Całości dopełnia świeżutka truskawka. Jest pysznie…Tak po prostuPotrzebujemy ( na około 9 muffinek):100 g masła100 g mąki100 g cukru40 g kakao2 jajkałyżeczka proszku do pieczeniaDo masy twarogowej:200 g zmielonego twarogu1 białko z jajka3 łyżki cukru1 łyżka mąki1 łyżeczka ekstraktu z waniliiNadzienie:9 łyżeczek dowolnej konfitury (użyłam z czarnej porzeczki, która idealnie przełamała czekoladową słodycz babeczki)Oraz truskawki lub inne owoce na wierzch.Przygotowanie:Masło rozpuszczamy i dodajemy przesiane kakao. Doprowadzamy do zagotowania i łączymy kolejno z cukrem i mąką. Masę kakaową przekładamy do naczynia, w którym będziemy ją ucierać z proszkiem i jajkami. Gotowa czekoladowa masa musi mieć gęstą, ale płynną konsystencję. Przekładamy do papilotek. Do każdej muffinki dodajemy po małej łyżeczce konfitury.Aby przygotować masę twarogową wystarczy utrzeć „na gładko” wszystkie potrzebne składniki. Wykładamy na masę kakaową i przybieramy truskawką.Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170*C i pieczemy przez około 20/25 minut.Babeczki są bardzo syte i smakują przepysznie.Nie są skomplikowane w przygotowaniu. Polecam i życzę smacznego



Brak powiązanych wpisów.