Wykonanie
Rock cakes pojawiły się w Wielkiej Brytanii w czasach, gdy ekonomia podupadła i oszczędzanie było codziennością. Te skromne
ciastka z dodatkiem
rodzynek, sułtanek,
suszonej żurawiny lub
skórki pomarańczowej nie wymagały wielu
drogich składników, więc były idealne na ciężkie czasy. Ich cechą charakterystyczną jest to, że podczas pieczenia wierzch twardnieje lekko i przypomina nieco powierzchnię skały (stąd ich nazwa – rock, czyli z angielskiego skała).Dziś rock cakes są popularne w wielu krajach, a ich receptury niejednokrotnie wzbogacane są o dodatki takie jak
gałka muszkatołowa, czy
brązowy cukier, które kiedyś nie były tak powszechnie dostępne. Wciąż jednak ogromną popularnością cieszą się stare, podstawowe przepisy. Z takiego właśnie ja dziś korzystałam, chcąc poznać ich „prawdziwy” smak, zanim wypróbuję inne.
Ciastka są bardzo dobre, miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz, z dodatkiem słodkich
rodzynek. Szybko się je przygotowuje, a składniki zawsze znajdziecie w kuchni, więc świetnie nadają się na okazje typu goście w progu, a w domu nic do
kawy ;)Polecam :)Składniki na około 12 dużych
ciastek:200g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100g drobnego
cukru do wypieków100g niesolonego
masła, schłodzonegookoło 100g
rodzynek, sułtanek lub
suszonej żurawiny (u mnie mieszanka)1 duże
jajko2 łyżki
mlekaWykonanie:Wymieszaj
mąkę oraz
proszek do pieczenia w misce i dodaj posiekane
masło. Rozcieraj
między palcami (możesz też użyć siekacza do kruchego ciasta), aż powstaną grudki.Wsyp
cukier oraz
rodzynki i wymieszaj.
Jajko roztrzep z
mlekiem, wlej do miski i wymieszaj wszystko razem łyżką, aż powstanie lepkie ciasto. Nakładaj je łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy.Piecz w temperaturze 200°C przez około 10 – 12 minut, do zezłocenia.Upieczone przełóż delikatnie na kratkę i wystudź.Smacznego :)