ßßß Cookit - przepis na Irlandzki chleb sodowy z ziarnami...

Irlandzki chleb sodowy z ziarnami...

nazwa

Wykonanie

Właściwie nie wiem, dlaczego nigdy wcześniej go nie upiekłam. Kiedyś często kupowałam taki chlebek i zajadałam się nim ze smakiem, potem mi się znudził i nigdy już do niego nie wróciłam. Teraz piekę różne chleby od czasu do czasu i pomyślałam, że ten też warto by wypróbować w wersji domowej. Rzeczywiście warto było :)
Chlebek jest prosty i super szybki do przygotowania, bo nie wymaga wyrastania.Idealny dla zapracowanych, którzy cenią sobie domowe pieczywo. Soda nie jest bardzo wyczuwalna (co często mi w takich wypiekach przeszkadza), a mąka pełnoziarnista i dodatek ziaren wzbogacają chlebek i sprawiają, że jest zdrowszy.
Chleb sodowy najlepiej smakuje tego samego dnia, ale również kolejnego jest dobry. My zajadaliśmy jeszcze lekko ciepły, z samym masełkiem. Mniam :)
Polecam :)
* przepis pochodzi z „Mum’s favourite recipes” wydawnictwa Bounty
Składniki na jeden nieduży bochenek:
350g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
50g pestek słonecznika
2 łyżki maku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drobnego cukru do wypieków
300ml maślanki
Wykonanie:
Mąkę, sól, cukier, sodę oraz ziarna wymieszaj w dużej misce. Zrób dołek w środku i wlej maślankę. Zmieszaj wszystko razem, w razie potrzeby podsypując mąką.
Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiaj przez około 5 minut. Na koniec zrób z ciasta kulę i spłaszcz ją lekko.
Przełóż chlebek na blachę do ciastek wysmarowaną olejem, natnij wierzch nożem na kształt krzyża i oprósz delikatnie mąką.
Wstaw do pieca nagrzanego do 230°C i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 25 – 30 minut. Chlebek powinien wyrosnąć, a uderzony od spodu wydawać głuchy odgłos.
Studź na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/04/29/irlandzki-chleb-sodowy-z-ziarnami