ßßß Cookit - przepis na Szybki chleb na sodzie

Szybki chleb na sodzie

nazwa

Wykonanie

Łatwy, szybki i niewiele składników - to mnie zachęciło do wypróbowania przepisu. Chleb jest dość specyficzny, różni się od "naszego chleba powszedniego". Ma apetyczną grubą skórkę, a w smaku przypomina wytrawne muffiny, które kiedyś piekłam - skład jest bardzo zbliżony do tego typu wypieków. Eksperyment uznaję za ciekawy, bo to właściwie mój pierwszy "chleb", ale nie jestem do końca zadowolona z rezultatów - wiem, że nie będzie to mój ulubiony rodzaj pieczywa. Ale wiecie co? To mnie zachęca do kontynuowania chlebowych poszukiwań! A ten nieskomplikowany bochen może i tak znajdzie swoich amatorów ;)
P.S. Dodam, że na drugi dzień chleb fajnie nadaje się na grzanki lub np. grillowane kanapki - właśnie sprawdziłam!
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
400 ml maślanki
1-2 łyżeczki drobnej soli (z jedną chleb jest mało słony)
8 łyżek mieszanki ziaren np. słonecznika, dyni, siemienia, sezamu, maku (u mnie tylko słonecznik) - można pominąć
2 łyżki mleka, w razie potrzeby
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. W międzyczasie przygotować ciasto: Obie mąki razem z sodą przesiać do dużej miski, wymieszać z solą i mieszanką ziaren zostawiając jedną łyżkę do obsypania wierzchu. Utworzyć zagłębienie pośrodku i mieszając wlewać maślankę, aż utworzy się w miarę spójne miękkie ciasto. W razie problemów z uformowaniem ciasta można dodać odrobinę mleka. Przełożyć na obsypany mąką blat i wyrabiać delikatnie nie dłużej niż minutę. Ciasto powinno utworzyć miękką, delikatną, płaską bryłę. Uformować bochenek i położyć na obsypanej mąką blasze. Naciąć chleb w kształcie krzyża do około 2/3 głębokości. Obsypać chleb mąką, posmarować odrobiną maślanki lub mleka i obsypać ziarnami. Piec około 40-45 minut. Kiedy upieczony chleb popukamy od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk, wtedy jest gotowy. Ostudzić bochenek na kratce.
przepis pochodzi z "River Cottage Every Day"
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/02/szybki-chleb-na-sodzie.html