Wykonanie
Lazania to taka potrawa, która wyśmienicie smakuje, prawie każdy ją lubi i jest dość łatwa do przygotowania. U nas w domu pojawia się dość często, dlatego gdy zobaczyłam przepis na bezmakaronową lazanię na Skinny Taste od razu dodałam do listy „koniecznie do wypróbowania”. Myk jest bardzo prosty – podmieniamy płaty
makaronu na plastry zgrillowanej
cukinii. Wierzcie mi, niebo w gębie. Taka wersja lazanii smakuje mi chyba nawet bardziej niż tradycyjna. Wcale nie tęskniłam do
makaronu:)
Co nam będzie potrzebne:- 500 g dobrej jakości
mielonego mięsa (ja wykorzystałam
szynkę wieprzową)– puszka krojonych
pomidorów– 3-4 średniej wielkości
cukinie– 1
cebula– 3 ząbki
czosnku– pęczek
natki pietruszki– 250 g
sera mozzarella, startego–
olej do smażenia–
sól,
pieprz do smaku– po jednej łyżeczce suszonej
bazylii i
oregano- 1 łyżeczka
cukruPrzygotowanie:Przygotowujemy wszystkie składniki, myjemy dokładnie
cukinie (nie obieramy) i
natkę pietruszkiCukinię szatkujemy na niezbyt cienkie plastry. Najwygodniej zrobić to za pomocą mandoliny kuchennej, jeśli jednak nie posiadacie, możecie tak jak ja skorzystać z tarki do warzyw lub
ostrego noża. Niestety w ten sposób pokrojenie równych plastrów jest bardzo trudne.
Plastry
cukinii lekko solimy i odkładamy na bok, żeby „puściły wodę”. Po ok. 10 min osuszamy plastry ręcznikiem papierowym.
Na rozgrzanej patelni grillowej z niewielką ilością
oleju (ok. 1 łyżeczki) obsmażamy
cukinie z każdej strony ok. 1-2 min. Usmażone plastry odkładamy na papierowy ręcznik.
Cebule kroimy w kostkę i siekamy drobno
czosnek. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy łyżkę
oleju i podsmażamy lekko
czosnek i
cebulę. Dodajemy
mięso i smażymy aż straci surowy kolor i lekko zbrązowieje. Do podsmażonego
mięsa dodajemy
pomidory razem z
sokiem, łyżeczkę
cukru i suszone
zioła, dodajemy ok. 1/2 łyżeczki
soli i 1/4 łyżeczki
pieprzu. Dusimy wszystko razem na średnim ogniu, aż cała
woda wyparuje a sos zgęstnieje. Na samym końcu do sosu dodajemy posiekaną
pietruszkęŚredniej wielkości formę do zapiekanek natłuszczamy lekko
olejem i dno wykładamy plastrami
cukinii. Na
cukinie wykładamy połowę sosu i znowu przykrywamy plastrami
cukinii. Na wierzch nakładamy resztę sosu, przykrywamy pozostałymi plastrami
cukinii i zasypujemy
serem.
Lazanię przykrywamy folią i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 min., po czym odkrywamy z folii i zapiekamy jeszcze przez około 10 min, aż
ser się ładnie stopi i lekko zbrązowieje.
Pamiętajcie, że w gotowaniu tego typu dań nie trzeba ściśle trzymać się przepisu. Do sosu oprócz mojej propozycji można dodać jeszcze całą masę różnych składników, jak np.
fasola,
papryka czy
kukurydza. Można tez zrobić wersję pikantniejszą i przyprawić go np.
chilli. Ja zamierzam następnym razem pokombinować z wersją wegetariańską. Napiszcie, jeśli macie jeszcze inne pomysły na przygotowanie pysznego sosu do bezmakaronowej lazanii.KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments