ßßß Cookit - przepis na dynie nadziewane quinoa z grzybami, Święto Dziękczynienia i warsztaty w Spot 24.11.

dynie nadziewane quinoa z grzybami, Święto Dziękczynienia i warsztaty w Spot 24.11.

nazwa

Wykonanie

Zbliża się Święto Dziękczynienia a wraz z nim moje warsztaty z tego tematu. Listopad w mojej kuchni jest pod znakiem Thanksgiving, które z powodów osobistych i zawodowych jest mi bardzo bliskie i bardzo cieszę się, że będę mogła podzielić się moją wiedzą na jego temat na warsztatach w Spot.
To Święto, dla Amerykanów bardzo ważne, jeżeli nie najważniejsze, już się zbliża, już za kilka tygodni, w ostatni czwartek miesiąca, czyli 26-go listopada. Bardzo ważne jest menu świąteczne, które, jak nasze bożonarodzeniowe, jest bardzo tradycyjne. Musi być pieczony indyk, sos żurawinowy, nadzienie, dynia i kukurydza w różnych odsłonach, słodkich i słonych, no i ziemniaki.
Postaram się wszystkie te składniki w różnych potrawach zaprezentować na warsztatach, będzie smacznie i bardzo amerykańsko.
Składniki: na 6 – 8 porcji
4 bardzo małe dynie albo 3 troszkę większe, przekrojone na pół i wydrążone
· 4 -6 łyżek oliwy virgin
· 1 kubek quinoa, opłukanej
· ½ kubka natki pietruszki, posiekanej
· garść grzybów suszonych, namoczonych w letniej wodzie na 30 – 40 minut
· 1 cebula, obrana i pokrojona w drobną kosteczkę
· sól, pieprz
· ¼ kubka białego wytrawnego wina
· garść orzechów włoskich, opieczonych na suchej patelni, posiekanych
· ½ - 1 łyżeczka płatków chilli
· garść startego na grubych oczkach sera długodojrzewajacego, na przykład Bursztyn, do podania
Jak zrobiłam:
Przekrojone dynie natłuściłam od środka oliwą i posypałam solą i pieprzem. Ułożyłam przecięciem w dół na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w 200’C przez 15 – 20 minut, aż przy nakłuciu była miękka, a brzegi lekko skarmelizowane. Trzeba uważać, żeby jej nie przypalić.
Namoczone grzyby gotowałam przez 20 minut. Wsypałam 1 kubek wypłukanej quinoa do rondelka i zalałam 2 kubkami wody. Doprowadziłam do wrzenia, zredukowałam ogień i dusiłam na bardzo małym ogniu przez 15 – 20 minut, aż wchłonęła wodę i była miękka. Wystudziłam. Na patelni rozgrzałam oliwę i lekko podsmażyłam pokrojoną cebulę. Odsączone grzyby pokroiłam w drobne paseczki, podsmażyłam razem z cebulą, pod koniec smażenia wlałam białe wino, lekko odparowałam i całość doprawiłam solą i pieprzem.
W dużej misce wymieszałam nadzienie: quinoa z podsmażonymi grzybami i cebulą, posiekanymi orzechami, posiekaną natką pietruszki i 2 – 3 łyżkami oliwy. Doprawiłam solą i pieprzem, potem płatkami chilli. Napełniłam połówki dyni nadzieniem, posypałam startym serem i podawałam.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2015/11/dynie-nadziewane-quinoa-z-grzybami.html