Wykonanie
Najprostsze rzeczy w kuchni często bywają najtrudniejsze. Ja przez długi czas miałam poważny problem z usmażeniem
jajka sadzonego. Ścinałam za mocno
żółtko bądź przebijało mi się ono i wychodziła słabo roztrzepana jajecznica. Długo szukałam techniki smażenia w taki sposób, aby
białko nie było surowe, a
żółtko pozostało idealnie płynne. Wreszcie znalazłam sposób, a inspirację czerpałam z przepisu na szakszukę.Sposób na idealne
jajko sadzonePodstawą tego sposobu jest utrzymanie niezbyt wysokiej temperatury na patelni oraz wytworzenie pary
wodnej, której zadaniem jest równomierne ścięcie
białka. Brzmi skomplikowanie? W rzeczywistości to
bułka z
masłem i najsłabszy kucharz sobie z tym poradzi.
Idealne
jajko sadzone krok po krokuRozgrzej odrobinę tłuszczu na patelni. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka.Wbij
jajka do małych miseczek.Gdy patelnia będzie ciepła, ale nie bardzo gorąca przelej
jajka na rozgrzany tłuszcz.Wlej na patelnię 2-3 łyżki
wody i przykryj ją pokrywką. Zmniejsz ogień do minimum.Smaż przez ok 3 minuty lub do czasu aż
białko będzie całkowicie ścięte.Przygotowując
jajka w ten sposób nie musisz męczyć się z ich obracaniem, więc unikasz ryzyka przebicia
żółtka. Masz też pewność, że
białko zetnie się równomiernie i nie pozostanie surowe. Pamiętaj, że czas smażenia może być różny w zależności od wielkości patelni czy grubości jej dna. W związku z tym obserwuj
jajko podczas smażenia, aby zdjąć je w odpowiednim momencie. Po kilku próbach znajdziesz idealną dla siebie temperaturę i optymalny czas smażenia. Smacznego!
Jestem ciekawa jakie są Wasze sposoby na idealne
jajko sadzonePodobał Ci się ten wpis? Skomentuj go lub podziel się nim ze znajomymi.