ßßß Cookit - przepis na Jak usmażyć idealne jajko sadzone?

Jak usmażyć idealne jajko sadzone?

nazwa

Wykonanie

Najprostsze rzeczy w kuchni często bywają najtrudniejsze. Ja przez długi czas miałam poważny problem z usmażeniem jajka sadzonego. Ścinałam za mocno żółtko bądź przebijało mi się ono i wychodziła słabo roztrzepana jajecznica. Długo szukałam techniki smażenia w taki sposób, aby białko nie było surowe, a żółtko pozostało idealnie płynne. Wreszcie znalazłam sposób, a inspirację czerpałam z przepisu na szakszukę.
Sposób na idealne jajko sadzone
Podstawą tego sposobu jest utrzymanie niezbyt wysokiej temperatury na patelni oraz wytworzenie pary wodnej, której zadaniem jest równomierne ścięcie białka. Brzmi skomplikowanie? W rzeczywistości to bułka z masłem i najsłabszy kucharz sobie z tym poradzi.
Idealne jajko sadzone krok po kroku
Rozgrzej odrobinę tłuszczu na patelni. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka.
Wbij jajka do małych miseczek.
Gdy patelnia będzie ciepła, ale nie bardzo gorąca przelej jajka na rozgrzany tłuszcz.
Wlej na patelnię 2-3 łyżki wody i przykryj ją pokrywką. Zmniejsz ogień do minimum.
Smaż przez ok 3 minuty lub do czasu aż białko będzie całkowicie ścięte.
Przygotowując jajka w ten sposób nie musisz męczyć się z ich obracaniem, więc unikasz ryzyka przebicia żółtka. Masz też pewność, że białko zetnie się równomiernie i nie pozostanie surowe. Pamiętaj, że czas smażenia może być różny w zależności od wielkości patelni czy grubości jej dna. W związku z tym obserwuj jajko podczas smażenia, aby zdjąć je w odpowiednim momencie. Po kilku próbach znajdziesz idealną dla siebie temperaturę i optymalny czas smażenia. Smacznego!
Jestem ciekawa jakie są Wasze sposoby na idealne jajko sadzone
Podobał Ci się ten wpis? Skomentuj go lub podziel się nim ze znajomymi.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/12/jak-usmazyc-idealne-jajko-sadzone