Wykonanie
Smaczne
miodowe ciasto przełożone masą z dodatkiem kolorowych
galaretek.
Składniki50 dkg
mąki20 dkg
miodu prawdziwego15 dkg
cukru2
żółtka1
jajko10 dkg
margaryny ”
Palmy z Murzynkiem „
przyprawa do piernikaMasa25 dkg
margaryny ”
Palmy z Murzynkiem „2 łyżki
mąki pszennej1 i 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukrucukier waniliowy3
galaretki różnokolorowespirytus do smakuPoncz3/4 szklanki
herbatykieliszek
rumu1 łyżeczka
cukruSposób przygotowania
Margarynę rozpuścić, dodać
cukier,
miód mieszając zagotować, wystudzić wbić
jajko i
żółtka zmiksować,
mąkę,
przyprawę,
sodę zmieszać dodać do rozpuszczonych składników dokładnie połączyć, tak przygotowane ciasto włożyć na noc do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować przełożyć do formy o wymiarach 22/36 cm i upiec trzy placki w temp. 175*C około 25-30 minut.MASA:
Galaretki rozpuścić każdą osobno zmniejszając ilość
wody o połowę szklanki, odstawić do stężenia następnie pokroić w kostkę. Do
mleka wsypać
cukier,
mąki,
cukier waniliowy dokładnie wymieszać, mieszając ugotować
budyń, wystudzić.
Margarynę spulchnić, ucierając dodać wystudzony
budyń,
spirytus na koniec pokrojone
galaretki, delikatnie wymieszać. Gotową masą przełożyć nasączone ponczem placki
miodowe.PONCZ: Do
herbaty wlać
rum, wsypać
cukier mieszać do rozpuszczenia się
cukru. Udekorować według uznania.
RadaCiasto proponuję zrobić dzień wcześniej.