ßßß Cookit - przepis na Miodownik z masą galaretkową

Miodownik z masą galaretkową

nazwa

Wykonanie

Smaczne miodowe ciasto przełożone masą z dodatkiem kolorowych galaretek.
Składniki
50 dkg mąki
20 dkg miodu prawdziwego
15 dkg cukru
2 żółtka
1 jajko
10 dkg margarynyPalmy z Murzynkiem „
przyprawa do piernika
Masa
25 dkg margarynyPalmy z Murzynkiem „
2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 galaretki różnokolorowe
spirytus do smaku
Poncz
3/4 szklanki herbaty
kieliszek rumu
1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
Margarynę rozpuścić, dodać cukier, miód mieszając zagotować, wystudzić wbić jajko i żółtka zmiksować, mąkę, przyprawę, sodę zmieszać dodać do rozpuszczonych składników dokładnie połączyć, tak przygotowane ciasto włożyć na noc do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować przełożyć do formy o wymiarach 22/36 cm i upiec trzy placki w temp. 175*C około 25-30 minut.
MASA: Galaretki rozpuścić każdą osobno zmniejszając ilość wody o połowę szklanki, odstawić do stężenia następnie pokroić w kostkę. Do mleka wsypać cukier, mąki, cukier waniliowy dokładnie wymieszać, mieszając ugotować budyń, wystudzić. Margarynę spulchnić, ucierając dodać wystudzony budyń, spirytus na koniec pokrojone galaretki, delikatnie wymieszać. Gotową masą przełożyć nasączone ponczem placki miodowe.
PONCZ: Do herbaty wlać rum, wsypać cukier mieszać do rozpuszczenia się cukru. Udekorować według uznania.
Rada
Ciasto proponuję zrobić dzień wcześniej.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/miodownik-z-masa-galaretkowa