ßßß
Składniki50 dkg mąki20 dkg miodu prawdziwego15 dkg cukru2 żółtka1 jajko10 dkg margaryny ” Palmy z Murzynkiem „przyprawa do piernikaMasa25 dkg margaryny ” Palmy z Murzynkiem „2 łyżki mąki pszennej1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej2 szklanki mleka3/4 szklanki cukrucukier waniliowy3 galaretki różnokolorowespirytus do smakuPoncz3/4 szklanki herbatykieliszek rumu1 łyżeczka cukruSposób przygotowaniaMargarynę rozpuścić, dodać cukier, miód mieszając zagotować, wystudzić wbić jajko i żółtka zmiksować, mąkę, przyprawę, sodę zmieszać dodać do rozpuszczonych składników dokładnie połączyć, tak przygotowane ciasto włożyć na noc do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować przełożyć do formy o wymiarach 22/36 cm i upiec trzy placki w temp. 175*C około 25-30 minut.MASA: Galaretki rozpuścić każdą osobno zmniejszając ilość wody o połowę szklanki, odstawić do stężenia następnie pokroić w kostkę. Do mleka wsypać cukier, mąki, cukier waniliowy dokładnie wymieszać, mieszając ugotować budyń, wystudzić. Margarynę spulchnić, ucierając dodać wystudzony budyń, spirytus na koniec pokrojone galaretki, delikatnie wymieszać. Gotową masą przełożyć nasączone ponczem placki miodowe.PONCZ: Do herbaty wlać rum, wsypać cukier mieszać do rozpuszczenia się cukru. Udekorować według uznania.
RadaCiasto proponuję zrobić dzień wcześniej.