Wykonanie
Muszę być szczera: totalnie improwizowałam podczas przygotowania masy orzechowej do tego ciasta. Do końca nie wiedziałam czy ciasto będzie "zjadliwe". Pierwszy kawałek właśnie zjadł mój
mężo... SMAKOWAŁO :)SKŁADNIKIdo przygotowania ciasta o średnicy około 24 cm:Kruche ciasto:3 szklanki
mąki krupczatki (ok. 450g)1 szklanka
cukru (ok 200g)4
żółtka1
cukier waniliowy (10g)1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia (ok 3 g)1
margaryna (MIĘKKA ale nie roztopiona)Masa orzechowa:150 g
orzechów włoskich łuskanych1
budyń czekoladowy1/2 litra
mleka4 łyżki
miodujajko2 łyżki
maki pszennej1 łyżka
maki ziemniaczanejKruche ciasto:Zaczynamy od wyjęcia
margaryny w ciepłe miejsce ponieważ konieczne jest aby była miękka! W innym przypadku będzie nam bardzo bardzo bardzo ciężko wyrobić ciasto!!!Do miski wsypujemy
mąkę, szklankę
cukru,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia. Dodajemy
żółtka oraz
miękką margarynę. Wszystko mieszamy. Wyjmujemy na stolnicę oraz ugniatamy ręcznie. Jeśli
margaryna jest miękka ciasto szybko osiągnie odpowiednią konsystencję - konsystencja wyrobionej plasteliny. Jeśli
margaryna była twarda wyrabianie ciasta będzie mozolne i ciężkie :(Wyrobioną masę (konsystencja plasteliny) wkładamy do
torebki foliowej i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażarki na 30 min. UWAGA: ten etap jest konieczny i NIE WOLNO go pominąć.Masa orzechowa:Gotujemy
budyń czekoladowy (w pół litra
mleka) i zostawiamy do wystygnięcia.
Orzechy rozgniatamy na mniejsze kawałki i prażymy chwilę na patelni (bez tłuszczu). Przekładamy do miseczki, dodajemy
miód, zimny
budyń,
jajko,
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy.Ciasto rozwałkowujemy i układamy w blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą.Podpiekamy max 10 min w temp. 200 stopni. Wyjmujemy z piekarnika. Na lekko podpieczony spód wylewany masę
orzechowo-budyniową i pieczemy ok 40 min w temperaturze 180stopni.Tartę wyjmujemy z piekarnika gdy masa zastygnie (może jeszcze bulgotać ale nie jest to problem). Koniecznie studzimy przed podaniem (inaczej ciepła płynna masa wypłynie podczas krojenia)Mam nadzieję że będzie Wam smakowało :)SMACZNEGO