Wykonanie
Szybkie, łatwe, aromatyczne kotleciki z
ryżem które mogą stanowić drugie danie.
Składniki0,5 kg.
mięsa mielonego (rodzaj według uznania)1
cebula2
jajkasól,
pieprz do smakupół łyżeczki
kminku mielonego
bułka tarta do panierowania
olej do smażeniaSosgarść
grzybów suszonychcebulapół szklanki kwaśnej
śmietany2-3 łyżki
mąkisól,
pieprz do smakuSposób przygotowania
Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Do
mięsa mielonego dodać
ryż,
jajka, drobno pokrojoną
cebulę,
kminek mielony,
sól i
pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać, formować kotleciki, panierować w
bułce tartej, smażyć na rozgrzanym
oleju na wolnym ogniu.SOS:
grzyby dobrze wymyć, namoczyć w pół litra
wody (najlepiej na noc) odcisnąć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać
wodą w której się moczyły, dodać drobno pokrojoną
cebulę, gotować około 20 minut, uzupełniając wyparowaną
wodę. Do
śmietany wsypać
mąkę rozmieszać tak aby nie było grudek, wlać do gotujących się
grzybów, jeszcze chwilę pogotować, dosmaczyć
pieprzem i
solą. Polać kotleciki, podawać z
ogórkiem kiszonym albo surówkami.Publikacja