ßßß Cookit - przepis na Mielone z ryżem w sosie – publikowany w PPWS 02/13

Mielone z ryżem w sosie – publikowany w PPWS 02/13

nazwa

Wykonanie

Szybkie, łatwe, aromatyczne kotleciki z ryżem które mogą stanowić drugie danie.
Składniki
0,5 kg. mięsa mielonego (rodzaj według uznania)
1 cebula
2 jajka
sól, pieprz do smaku
pół łyżeczki kminku mielonego
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Sos
garść grzybów suszonych
cebula
pół szklanki kwaśnej śmietany
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Do mięsa mielonego dodać ryż, jajka, drobno pokrojoną cebulę, kminek mielony, sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać, formować kotleciki, panierować w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu.
SOS: grzyby dobrze wymyć, namoczyć w pół litra wody (najlepiej na noc) odcisnąć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą w której się moczyły, dodać drobno pokrojoną cebulę, gotować około 20 minut, uzupełniając wyparowaną wodę. Do śmietany wsypać mąkę rozmieszać tak aby nie było grudek, wlać do gotujących się grzybów, jeszcze chwilę pogotować, dosmaczyć pieprzem i solą. Polać kotleciki, podawać z ogórkiem kiszonym albo surówkami.
Publikacja
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/mielone-z-ryzem-w-sosie-publikowany-w-ppws-0213