Wykonanie
Muffinki te były słodkim dodatkiem do prezentu na imieniny mojego
męża. Długo się nie mogłam zdecydować co zrobić, aż w końcu zmiksowałam 2 przepisy z książki zakupionej jakiś czas temu w Lidlu "Muffiny. Małe, ale za to przepyszne"Składniki:200 g
mąki, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 1/2 łyzeczki
sody oczyszczonej, 4 łyżki
kakao, 1
jajko, 150 g
cukru, 80 ml
oleju, 200 g
jogurtu naturalnego, 150 g
białego sera, 1 łyżka
rumu, 1
cukier waniliowy, 150 g
migdałów w słupkach (ja dałam ok 100 g
płatków), 60 ml
śmietany, 30-40 g
miodu, ew. 2 łyzki
cukru pudru.Przygotowanie: Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. W garnku zagotować
śmietanę z
miodem. Mieszając, podgrzewać ją 3 minuty. Po tym czasie domieszać
migdały i odstawić.
Biały ser z
cukrem waniliowym i
rumem utrzeć na gładko. (Można dodać też
cukru pudru, ale ja tego nie zrobiłam)
Mąkę zmieszać z
proszkiem do pieczenia,
sodą oczyszczoną i przesianym
kakao.
Jajko rozmącić, wymieszać z
cukrem,
olejem i
jogurtem. Płynne składniki mieszać z suchymi dotad, aż się połączą.Połowę ciasta wyłozyć do papilotek. Na cieście położyć nadzienie
serowe i przykryć je pozostałym
ciastem.Na wierzchu położyć masę ze
śmietany i
mogdałów. Piec 20 minut na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 180st.