Wykonanie
13 stycznia mineł 2 lata odkąd założyłam bloga...Były okresy "absynencji" blogowej,jednak mam nadzieje,że już nigdy więcej nie
będę musiała w ten sposób pościć i zawsze będzie czas na gotowanie :-)Dziś tort -
czkoladowo,
orzechowy z
dżemem ananasowym i
rumem.Tort urodzinowy!
Biszkopt:6
jajek120g
cukru180g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiMasa :6 łyżek nutelli200 g
gorzkiej czekolady200 g miękkiego
masławafelki orzechowe1,5 słoika
dżemu ananasowego1 kieliszek
rumu lub innego
alkoholu do nasączenia
biszkoptuPolewa:100 g
gorzkiej czekolady100 g
mlecznej czekolady5 łyżek
smietany 30 %1 łyzka
masłaOddzielamy
białka od
żółtek. Ubijamy je, a gdy piana będzie sztywna dodajemy na 3–4
razy cukier. Piana powinna się zrobić, lekko sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy
żółtka, mieszamy.
Mąkę przesiewamy przez sito razem z
proszkiem do pieczenia (i
kakao, jeśli
biszkopt ma być
czekoladowy), a następnie powoli wsypujemy do miski z masą jajeczną, jednocześnie mieszając drewnianą łyżką! Można wsypywać ją etapami, nasypać na masę trochę
mąki, zamieszać łyżką dwa trzy
razy, wsypać znowu i tak aż do końca. Ważne jest to, żeby mieszać delikatnie. Po wymieszaniu masa powinna być puszysta.Dno tortownicy smarujemy tłuszczem i wykładamy pergaminem.
Boków nie smarujemy, później odetniemy
biszkopt nożem od tortownicy. Wylewamy masę (tortownica ok. 20–22 cm) i pieczemy ok. 40 minut w temp 175°C, po 40 minutach pieczenia można spokojnie otwierać piekarnik i sprawdzać czy
biszkopt jest gotowy, ja po prostu naciskam lekko palcami na środku i jak
biszkopt lekko odbija tzn, że jest dobry. Jeśli nie wiemy dalej, możemy użyć patyczka, nakłuwamy
biszkopt i sprawdzamy czy patyczek jest suchy.
Biszkopt dzielimy na 3 części.Nasączamy
alkocholem i dajemy połowę potrzebnego
dżemu.
Gorzkę czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Gdy lekko ostygnie dodajemy do niej
masło i nutellę. miksujemy. Dodajemy pokrojone
wafelki ( wg uznania) i mieszamy łyżką.Wykładamy masę na
biszkopt i dociskamy następnym.Znowu nasączamy
biszkopt i wykłądamy resztę
dżemu. dociskamy.Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i polewamy nią tort. Studzimy w lodówce przez ok 2 godz.Przed podaniem wyjąć z lodówki by tort miał temperaturę pokojową!Smacznego!