ßßß Cookit - przepis na Tort Bajeczny

Tort Bajeczny

nazwa

Wykonanie

Mini torcik a'la Ferrero Rocher czy Bajeczne. W porównaniu do innych tortów niezbyt pracochłonny. Pięknie się kroi i prezentuje na stole. W smaku bardzo intensywnie czekoladowy, słodki, chociaż nie przesłodzony. Jeden kawałeczek wystarczy :)
Warto go wyjąć z lodówki na kilka godzin przed podaniem żeby masa zdążyła trochę zmięknąć.
Torcik zrobiłam w silikonowej formie o średnicy 15 cm. Można użyć małej tortownicy.
Składniki:
Na biszkopt czekoladowy:
50 g mąki pszennej tortowej (około 0,5 szklanki)
50 g cukru (około 1/4 szklanki)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
50 g gorzkiej czekolady
50 g masła
Na masę bajeczną:
2 wafelki "góralki"
3 czubate łyżki nutelli
1 gorzka czekolada
100 g masła w temperaturze pokojowej
Polewa czekoladowa
1 gorzka czekolada
pół mlecznej czekolady
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany kremówki 36 %
Pralinki Ferrero Rocher do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt:
Masło roztapiamy w rondelku nad małym ogniem. Gdy się rozpuści zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
Całe jajka ubijamy z cukrem aż będą puszyste i podwoją swoją objętość (około 5 minut)
Do jajek wlewamy powoli przestudzoną czekoladę cały czas miksując na wolnych obrotach. Gdy się połączy małymi porcjami dodajemy mąkę i mieszamy już tylko łopatką. Masę z mąką mieszamy jak najkrócej.
Piegarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę wylewamy do silikonowej formy. jeśli uzywamy tortownicy to najpierw natłuszczamy dno a następnie wykładamy je papierem do pieczenia.
Pieczemy do suchego patyczka około 25 minut
Studzimy.
Masa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Wafelki kroimy w kostkę
Miksujemy chłodną czekoladę z masłem i nutellą na jednolitą masę.
Do masy dodajemy wafelki, mieszamy.
Polewa:
Składniki polewy umieszamy w rondlu i rozpuszczamy w kąpieli wodnej często mieszając.
Składanie tortu:
Biszkopt przekrawamy na 2 części. Dolną umieszczamy w formie. Wykładamy masę, przykrywamy drugą połową biszkoptu i dociskamy. Dekorujemy polewą i pralinkami
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2015/01/tort-bajeczny.html