Wykonanie
Mini torcik a'la Ferrero Rocher czy Bajeczne. W porównaniu do innych
tortów niezbyt pracochłonny. Pięknie się kroi i prezentuje na
stole. W smaku bardzo intensywnie
czekoladowy, słodki, chociaż nie przesłodzony. Jeden kawałeczek wystarczy :)Warto go wyjąć z lodówki na kilka godzin przed podaniem żeby masa zdążyła trochę zmięknąć.Torcik zrobiłam w silikonowej formie o średnicy 15 cm. Można użyć małej tortownicy.Składniki:Na
biszkopt czekoladowy:50 g
mąki pszennej tortowej (około 0,5 szklanki)50 g
cukru (około 1/4 szklanki)1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka50 g
gorzkiej czekolady50 g
masłaNa masę bajeczną:2
wafelki "góralki"3 czubate łyżki nutelli1
gorzka czekolada100 g
masła w temperaturze pokojowej
Polewa czekoladowa1
gorzka czekoladapół
mlecznej czekolady1 łyżka
masła2 łyżki
śmietany kremówki 36 %Pralinki Ferrero Rocher do dekoracjiPrzygotowanie:
Biszkopt:
Masło roztapiamy w rondelku nad małym ogniem. Gdy się rozpuści zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną
czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczeniaCałe
jajka ubijamy z
cukrem aż będą puszyste i podwoją swoją objętość (około 5 minut)Do
jajek wlewamy powoli przestudzoną
czekoladę cały czas miksując na wolnych obrotach. Gdy się połączy małymi porcjami dodajemy
mąkę i mieszamy już tylko
łopatką. Masę z
mąką mieszamy jak najkrócej.Piegarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę wylewamy do silikonowej formy. jeśli uzywamy tortownicy to najpierw natłuszczamy dno a następnie wykładamy je papierem do pieczenia.Pieczemy do suchego patyczka około 25 minutStudzimy.Masa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Studzimy.
Wafelki kroimy w kostkęMiksujemy chłodną
czekoladę z
masłem i nutellą na jednolitą masę.Do masy dodajemy
wafelki, mieszamy.Polewa:Składniki polewy umieszamy w rondlu i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej często mieszając.Składanie
tortu:
Biszkopt przekrawamy na 2 części. Dolną umieszczamy w formie. Wykładamy masę, przykrywamy drugą połową
biszkoptu i dociskamy. Dekorujemy polewą i pralinkamiSmacznego!