Wykonanie
By MagicPot, 29 listopada 2015Z dzieciństwa pamiętam, że nigdy nie przepadałam za gulaszem i
wołowiną. Dopiero gdy
podrosłam i sama zaczęłam przygotowywać
wołowinę swoim dzieciom zaczęłam doceniać jej walory smakowe. Dlatego też podczas sobotnich zakupów i wyborze
mięsa na niedzielny obiad decyzja padła na
jagnięcinę, a dokjładniej na gulasz z
jagnięciny w
sosie pomidorowym.Moja mama zawsze dusiła
wołowinę tylko z
czosnkiem i
cebulą – postanowiłam swoją
jagnięcinę przygotować także z
pieczarkami i
papryką a na koniec dodać
sos pomidorowy.Tym razem to był istny eksperyment smaków, tym bardziej że nigdy wcześniej nie
jadłam jagnięciny i nie wiedziałam co można podać i z czym połączyć – tak więc gdy zasiedliśmy do stołu, połączenie
przecieru pomidorowego z
jagnięciną mile nas zaszkoczył.około 500g
łopatki jagnięcejtrzy ząbki
czosnkujedna duża
cebulajedna mała
papryka lub połówka dużejjedna szklanka
przecieru pomidorowegoprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
majeranekPrzygotowanie gulaszu z
jagnięciny w
sosie pomidorowym należał do jednego z najłatwieszych.Przygotowania rozpoczęłam od wlania odrobiny
oliwy do rondelka i nastawieniu na 2 z 6-cio stopniowej skali mocy kuchenki.Gdy
oliwa się rozgrzewała miałam czas na pokrojenie
łopatki w mniejszą kostkę a następnie wrzuciłam do rondelka. Drewnianą łyżką mieszałam
mięso w rondelku by nie przywarło a lekko zarumieniło się z wszystkich stron i przykryłam pokrywką by
mięso się dusiło.Podczas gdy
mięso się rumieniło, poszatkowałam ząbek
czosnku i dorzuciłam do
mięsa w rondlu i zamieszałam.Następnie poszatkowałam w większą kostkę
cebulę,
paprykę w mniejszą kostkę a
pieczarki w małą kosteczkę.Gdy szatkowałam warzywa – raz na jakiś czas zamieszałam w rondelku by nic nie przywarło.Poszatkowane warzywa dorzuciłam do rondla z
mięsem i znów dokładnie wymieszałam i dodałam
pieprz czarny świeżo mielony i
majeranek – nie dodawałam żadnej
wody – podczas duszenia z
mięsa i warzyw
woda sama „wyszła”.Co parę minut zamieszałam w rondlu i gdy połowa
wody odparowała dodałam
przecier pomidorowy i znów pozostawiłam do dalszego duszenia.Gdy
mięso było miękkie posoliłam i wyłączyłam „ogień” pod rondlem i pozostawiłam na kuchence do czasu dokończenia przygotowań do obiadu, tzn. na jakieś 10 minut.Gulasz z
jagnięciny podałam z
ryżem jaśminowym.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania
mięsne i obiadowe: