Wykonanie
Od zawsze lubiłam
paprykę, zwłaszcza czerwoną i żółtą za ich słodki smak. Nie wyobrażam sobie, żeby nie przyrządzić faszerowanej
papryki kiedy jest teraz tak tania, a na rynku jest od niej aż kolorowo. Farsz może być oczywiście dowolny, ja przygotowałam tutaj praktycznie wersję najprostszą, ale i jakże smakowitą. Najfajniejsze jest to, że kiedy robię
paprykę faszerowaną to zawsze wychodzi mi obiad na przynajmniej 2 dni.Składniki:0.5 kg
mięsa mielonego, np z
łopatki3/4 szklanki sypkiego
ryżu1 mała
cebula1 mały
czosneksól,
pieprz,
oreganoSposób przyrządzenia:Na początek należy ugotować
ryż. Sypki
ryż wrzucamy do 2,5-3 szklanek osolonej
wody i gotujemy do miękkości, ale nie można go rozgotować. Po ugotowaniu przelewamy go zimną
wodą, by się nie sklejał.
Ryż przekładamy do miski, gdzie znajduje się
mięso mielone. Drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach
cebulę oraz wyciskamy przez praskę
czosnek. Dodajemy łyżkę
soli,
pieprz oraz można, jak ja, dodać świeże
oregano drobno pokrojone. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Nasze
papryki dokładnie myjemy, ucinamy im z góry "kapelusiki"oraz usuwamy z nich gniazda nasienne.
Papryki od środka solimy, a następnie nakładamy farsz do samego końca i przykrywamy je kapelusikiem. Jeśli macie ochotę, wierzch
mięsa możecie posypać
serem. Jak widać na zdjęciu powyżej z 0.5 kg
mięsa mielonego i 3/4 sypkiego
ryżu udało się uzupełnić 12
papryk.
Papryki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 45 minut (aż
papryki sczernieją).