Wykonanie
Tego u mnie nie mogło zabraknąć!Ten sos to jeśli chodzi o mnie podstawa wszystkich dressingów. Wystarczy tylko dodać
zioła i ulubione
przyprawy,
miód,
musztardę itd. itp. - możemy kombinować ze smakiem. Jednak żeby tak się bawić, musimy znać podstawę. Zbiża się, a właściwie już trwa sezon na świeże sałatki, więc do dzieła!Nie kupujcie dressingów w saszetkach! Przecież to sama chemia, w 3 minuty możecie przygotować pyszny sos sami ;)Podstawa
winegret to oczywiście
ocet,
oliwa i
sól, to wystarczy, jednak ja robię prawie zawsze z
czosnkiem,
cytryną i
pieprzem i taką wersję właśnie mam dla Was!Sos możecie przechowywać w lodówce.
Składniki6 łyżki
oliwy EV2 łyżeczki
octu winnegołyżeczka
soku z cytrynyząbek
czosnku - drobno posiekanyszczypta
soliszczypta
pieprzuPrzygotowanieDo słoiczka wlewamy
oliwę,
ocet,
sok z cytryny i dodajemy
przyprawy. Zakręcamy słoik i energicznie potrząsamy kilka minut. Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy. To wszystko, żadnej wielkiej filozofii, naprawdę, po co się truć chemią z saszetki? Sos przechowujemy w lodówce i używamy do naszych ulubionych warzyw.
Bona Apetita!