ßßß Cookit - przepis na Szakszuka (od Faceta z nożem)

Szakszuka (od Faceta z nożem)

nazwa

Wykonanie

Potrzebne będą:
pomidory
jajka
cebula
czosnek
oliwa z oliwek
czarne oliwki
sól, pieprz, słodka papryka
Facet z nożem wymienia także kilka dziwnych przypraw, ale ja zamiast tego dałem małą, wredną, ostrą papryczkę posiekaną na drobno.
Zaczynamy od posiekania wszystkich składników na drobno, czyli: cebulkę, pomidora, czosnek i ostrą papryczkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę cebulę i czosnek. Za jakiś czas papryczkę i pomidora. Pomidor najpierw będzie twardy, ale się rozmięknie i puści sok, wówczas będzie taka mało przyjemna papka. Trzeba to trochę zredukować.
Kiedy już mamy zredukowane, robimy lekkie zagłębienia, do których wbijamy jajka. Nic nie mieszać! Posypujemy to papryką, rzucamy pokrojone oliwki i przykrywamy. Teraz zasadniczo robimy jajko sadzone, tylko bez tej smacznej przypieczki.
Gdy całość przybierze formę zapiekanki jemy wprost z patelni. I muszę powiedzieć, że choć jajecznicę zwykle robię w taki sam sposób (z pomidorami i innymi dodatkami) to w takiej formie smakuje to zupełnie zaskakująco. Wszak jest to jajko sadzone. Choć ogólnie jajka budzą we mnie odrazę, jem je z perwersyjną przyjemnością i obrzydzeniem jednocześnie. Zwłaszcza sadzone lub na miękko. Doprawdy płynne żółtko przyprawia mnie o mdłości.
Polecam wszystkim!
Źródło:http://facetwquchni.blogspot.com/2012/08/szakszuka-od-faceta-z-nozem.html