Wykonanie
Śledź w dzisiejszych czasach to temat rzeka… Przepisów, kombinacji i sposobów podania jest całe mnóstwo i każdy wielbiciel
śledzika, znajdzie coś dla siebie.Ja dziś dzielę się z
Wami przepisem na
sałatkę śledziową z
buraczkami i
ziemniakami .Delikatna, smaczna i pięknie wyglądającaTo co bez wątpienia wyróżnia dzisiejszą
sałatkę i co ja lubię w niej najbardziej, to zestawienie dwóch różnych smaków – słony
śledź i stonowany smak
buraczków.Idealne połączenie smaków na talerzu!Taka
sałatka jest idealna na imprezę, na Święta Bożego Narodzenia, na
śledzika oczywiście, ale również jako przekąska na co dzień, jak to było w moim przypadku – rodzinka
sałatkę zajadała na śniadanko i na kolację 😉Składniki:4 wymoczone słone płaty
śledziowe4 łyżki
koperku4
ogórki małosolne3
ziemniaki4 średnie
buraki4 łyżki
soku z cytryny1 mała
cebula4 łyżki
śmietany2 łyżki
majonezułyżeczka
musztardyłyżeczka
ziół prowansalskichsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Buraki gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do startych
buraków, przyprawiamy
solą,
pieprzem i 2 łyżkami
soku z cytryny.
Ziemniaki obieramy, kroimy w średnią kostkę i gotujemy do miękkości, ale uważamy by nie rozgotować, muszą być zwarte.Ja zrobiłam
ziemniaki na parze ( jest szybciej i smaczniej ).W międzyczasie, gdy
ziemniaki się gotują, a później studzą, szykujemy resztę sałatki, czyli część
śledziową :).Płaty
śledzia kroimy w paseczki, dodajemy do niego pokrojone w kosteczkę
ogórki, posiekany
koperek i przestudzone
ziemniaki.W miseczce mieszamy ze sobą –
śmietanę,
majonez,
musztardę,
zioła,
sok z cytryny,
sól,
pieprz.Przelewamy do
śledzi, mieszamy dokładnie i gotowe.Zarówno
śledzie, jak i
buraki, dobrze byłoby schłodzić co najmniej godzinkę w lodówce, lecz nie jest to konieczne.Podajemy układając naprzemiennie na podłużnym talerzu, lub tacy.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom