ßßß





Śledź w dzisiejszych czasach to temat rzeka… Przepisów, kombinacji i sposobów podania jest całe mnóstwo i każdy wielbiciel śledzika, znajdzie coś dla siebie.Ja dziś dzielę się z Wami przepisem na sałatkę śledziową z buraczkami i ziemniakami .Delikatna, smaczna i pięknie wyglądającaTo co bez wątpienia wyróżnia dzisiejszą sałatkę i co ja lubię w niej najbardziej, to zestawienie dwóch różnych smaków – słony śledź i stonowany smak buraczków.Idealne połączenie smaków na talerzu!Taka sałatka jest idealna na imprezę, na Święta Bożego Narodzenia, na śledzika oczywiście, ale również jako przekąska na co dzień, jak to było w moim przypadku – rodzinka sałatkę zajadała na śniadanko i na kolację 😉Składniki:4 wymoczone słone płaty śledziowe4 łyżki koperku4 ogórki małosolne3 ziemniaki4 średnie buraki4 łyżki soku z cytryny1 mała cebula4 łyżki śmietany2 łyżki majonezułyżeczka musztardyłyżeczka ziół prowansalskichsól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Buraki gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach.Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do startych buraków, przyprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżkami soku z cytryny.Ziemniaki obieramy, kroimy w średnią kostkę i gotujemy do miękkości, ale uważamy by nie rozgotować, muszą być zwarte.Ja zrobiłam ziemniaki na parze ( jest szybciej i smaczniej ).W międzyczasie, gdy ziemniaki się gotują, a później studzą, szykujemy resztę sałatki, czyli część śledziową :).Płaty śledzia kroimy w paseczki, dodajemy do niego pokrojone w kosteczkę ogórki, posiekany koperek i przestudzone ziemniaki.W miseczce mieszamy ze sobą – śmietanę, majonez, musztardę, zioła, sok z cytryny, sól, pieprz.Przelewamy do śledzi, mieszamy dokładnie i gotowe.Zarówno śledzie, jak i buraki, dobrze byłoby schłodzić co najmniej godzinkę w lodówce, lecz nie jest to konieczne.Podajemy układając naprzemiennie na podłużnym talerzu, lub tacy.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom