Wykonanie
Wiosna! Trzeba wykorzystać ten piękny czas i zadbać o swoje zdrowie. Wszyscy kochamy
jajka, które są mało dietetyczne, ale w rozsądnych ilościach nie będą dla nas szkodliwe. Dla obniżenia kaloryczności tego omletu możemy użyć np. tylko jednego
żółtka lub tylko
białek.dowolne warzywa; ja użyłam
szczypiorku,
rzodkiewek i
pieczarek.2
jajkazioła, np.
oregano,
bazylia,
pieprz cayenne itp.Na suchej, rozgrzanej, teflonowej patelni wysypujemy wszystkie warzywa pokrojone w drobną kostkę. Obsmażamy do zarumienienia.
Jajka dokładnie rozkłócamy trzepaczką. Wylewamy równomiernie na warzywa, dodajemy
zioła i smażymy na wolnym ogniu. Obracamy omlet na drugą stronę ( nie jest to proste ponieważ omlet będzie cienki, więc najlepiej użyć do tego celu dużego talerza, lub pokrywki, który przykładamy do patelni i całość obracamy tak by omlet spadł na talerz). Obsmażamy na rumiano z drugiej strony i gotowe. Ja omlet podałam z
rukolą,
pomidorami, świeżym
chlebkiem i guacamole .Smacznego!Powiązane wpisy:Torcik ziemniaczanyChrupiący
kurczak w panierce PankoRatatouille po mojemuSzybki żurek