Wykonanie
Zakupiłam ostatnio
wołowinę w plastrach i nie miałam pomysłu co z nią zrobić. Na niedzielny obiad zdecydowałam się na roladki wołowe z kluseczkami śląskimi i
buraczkami5 plastrów
wołowiny (grubości ok 0,5cm)10
świeżych pieczarek3 ząbki
czosnkumusztardamasło klarowanenitka bawełnianaPlastry
wołowiny przykrywamy folią aluminiową i rozbijamy delikatnie. Każdy plaster smarujemy odrobiną
musztardy.
Pieczarki kroimy w paseczki,
czosnek siekamy drobno. Na każdy plaster
wołowiny układamy
pieczarki i
czosnek. Zawijamy w ścisłe roladki i obwiązujemy dokładnie bawełnianą nitką; będziemy
mieli pewność, że roladki się nie rozpadną. Na w miarę głębokiej patelni roztapiamy
masło klarowane i mocno podgrzewamy. Wrzucamy roladki i obsmażamy z każdej strony. Zmniejszamy ogień, podlewamy roladki
wodą i dusimy delikatnie, obracając je co jakiś czas. Dusimy je ok 20-25 min. Otrzymany
wywar zagęszczamy delikatnie
mąką, możemy również dodać
śmietany. Ja podałam roladki z kluskami śląskimi i
buraczkami. Przepis na kluski znajdziecie w następnym wpisieSmacznego!Powiązane wpisy:Krokiety z
pieczarkami i
żółtym serem (w naleśniku lub
waflu)Ratatouille po mojemuPieczona
golonkaFaszerowane ćwiartki z
kurczaka