ßßß Cookit - przepis na Roladki wołowe z pieczarkami i czosnkiem

Roladki wołowe z pieczarkami i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Zakupiłam ostatnio wołowinę w plastrach i nie miałam pomysłu co z nią zrobić. Na niedzielny obiad zdecydowałam się na roladki wołowe z kluseczkami śląskimi i buraczkami
5 plastrów wołowiny (grubości ok 0,5cm)
10 świeżych pieczarek
3 ząbki czosnku
musztarda
masło klarowane
nitka bawełniana
Plastry wołowiny przykrywamy folią aluminiową i rozbijamy delikatnie. Każdy plaster smarujemy odrobiną musztardy. Pieczarki kroimy w paseczki, czosnek siekamy drobno. Na każdy plaster wołowiny układamy pieczarki i czosnek. Zawijamy w ścisłe roladki i obwiązujemy dokładnie bawełnianą nitką; będziemy mieli pewność, że roladki się nie rozpadną. Na w miarę głębokiej patelni roztapiamy masło klarowane i mocno podgrzewamy. Wrzucamy roladki i obsmażamy z każdej strony. Zmniejszamy ogień, podlewamy roladki wodą i dusimy delikatnie, obracając je co jakiś czas. Dusimy je ok 20-25 min. Otrzymany wywar zagęszczamy delikatnie mąką, możemy również dodać śmietany. Ja podałam roladki z kluskami śląskimi i buraczkami. Przepis na kluski znajdziecie w następnym wpisie
Smacznego!
Powiązane wpisy:
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem (w naleśniku lub waflu)
Ratatouille po mojemu
Pieczona golonka
Faszerowane ćwiartki z kurczaka
Źródło:http://poemat-smaku.blog.pl/2015/04/25/roladki-wolowe-z-pieczarkami-i-czosnkiem