ßßß Cookit - przepis na Karkówka pod pierzynką

Karkówka pod pierzynką

nazwa

Wykonanie

Hit ostatnich dni! Przepyszna, soczysta, rozpływająca się w ustach karkóweczka. Danie proste ale za to jak smakuje…
1kg karkówki
6 dużych cebul
dowolna ilość tartego sera żółtego
4 łyżki masła
olej do marynaty
przyprawa do karkówki (ja polecam Knorra)
Karkówkę kroimy na plastry grubości ok 1,5cm. Plastry delikatnie rozbijamy tłuczkiem ale tylko na tyle żeby rozbić włókna mięsa. Rozbite plastry marynujemy ok. 3 godz w przyprawie i oleju. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Dusimy na patelni, na maśle do momentu lekkiego zeszklenia. Karkówkę wykładamy na blachę lub do dużego naczynia żaroodponego. Cebulę wykładamy równomiernie na karkówkę. Całość pieczemy bez przykrycia przez ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180C. Pod koniec pieczenia całość posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika. Kiedy ser się rozpuści, karkówka jest gotowa. Ja podałam ją z puree ziemniaczanym i buraczkami.
Smacznego!
Powiązane wpisy:
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem (w naleśniku lub waflu)
Faszerowane ćwiartki z kurczaka
Pierogi cz.III (z zieloną soczewicą)
Canelloni
Źródło:http://poemat-smaku.blog.pl/2015/04/12/karkowka-pod-pierzynka