Wykonanie
Hit ostatnich dni! Przepyszna, soczysta, rozpływająca się w ustach karkóweczka. Danie proste ale za to jak smakuje…1kg
karkówki6 dużych
cebuldowolna ilość tartego
sera żółtego4 łyżki
masłaolej do marynaty
przyprawa do
karkówki (ja polecam Knorra)
Karkówkę kroimy na plastry grubości ok 1,5cm. Plastry delikatnie rozbijamy tłuczkiem ale tylko na tyle żeby rozbić włókna
mięsa. Rozbite plastry marynujemy ok. 3 godz w
przyprawie i
oleju.
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Dusimy na patelni, na
maśle do momentu lekkiego zeszklenia.
Karkówkę wykładamy na blachę lub do dużego naczynia żaroodponego.
Cebulę wykładamy równomiernie na
karkówkę. Całość pieczemy bez przykrycia przez ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180C. Pod koniec pieczenia całość posypujemy
startym serem i wkładamy do piekarnika. Kiedy
ser się rozpuści,
karkówka jest gotowa. Ja podałam ją z puree ziemniaczanym i
buraczkami.Smacznego!Powiązane wpisy:Krokiety z
pieczarkami i
żółtym serem (w naleśniku lub
waflu)Faszerowane ćwiartki z
kurczakaPierogi cz.III (z
zieloną soczewicą)Canelloni