ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Od kiedy pamiętam, mam wielką słabość do pieczarek. Grzyby leśne też uwielbiam, ale bardziej w postaci zup, sosów, czy farszu do pierogów. Dzisiejsza propozycja jest efektem ochoty na proste, pieczarkowe danie, które można zjeść zarówno w formie obiadu (na ciepło), jak i przekąski w trakcie pracy. Polecam!
Składniki:
- gotowe naleśniki (ze sprawdzonego przepisu),
- ok. 500 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka oleju,
- przyprawy: sól morska, pieprz, odrobina tymianku,
- ser żółty starty na tarce.
Naleśniki przygotowujemy zgodnie z przepisem . Pieczarki dokładnie myjemy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Umieszczamy na suchej patelni i smażymy do momentu całkowitego odparowania wody. Na drugiej patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej). Podsmażamy cebule pokrojone w kosteczkę. Gdy się zeszklą, dodajemy odparowane pieczarki. Smażymy przez chwilę. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Rozłożone naleśniki posypujemy żółtym serem, a na nim rozkładamy farsz. Zwijamy tak, jak lubimy (np. jak na krokiety). Można jeść od razu (będą chłodne) lub podgrzać (np. w garnku na parze lub mikrofalówce). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/01/nalesniki-z-pieczarkami.html