Wykonanie
Dawno już nosiłam się z zamiarem zapieczenia
żółtka w
awokado. W końcu zrobiłam i wbrew moim obawom było PYSZNE! Bałam się, że
awokado zmieni smak pod wpływem obróbki, ale na szczęście nic złego się nie zadziało. Być może sekret tkwi w jego stopniu dojrzałości i odpowiednim czasie pieczenia. Płynne
żółtko, do tego świeży
szczypiorek i chrupiące grzanki - śniadanie idealne. I co najlepsze, jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż zrobienie kanapek. Wręcz przeciwnie, wystarczy przekroić
owoc, wlać
żółtka i wstawić do pieczenia. W tym czasie możemy zająć się porannymi czynnościami.Składniki (1-2 porcje):1
awokado (nie może być zbyt dojrzałe)2 małe
jajkasól,
pieprz do smaku
szczypiorek2 kromki
chleba razowego (po 35 g)1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.1.
Awokado umyj, przekrój wzdłuż na pół, wyjmij delikatnie pestkę.2. Do środka wbij całe
żółtko plus trochę
białka.3. Dopraw
solą i
pieprzem.4. Piecz ok. 15 minut.
Żółtko powinno być płynne, a nie stałe. Jednocześnie piecz
chleb, kromki możesz posmarować cienką warstwą
masła.5. Udekoruj
awokado szczypiorkiem. Jedz zanim wystygnie :)Energia (całość)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik499 kcal13 , 1 g33 , 8 g46 , 3 g10 , 5 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)25 %26 %48 %17 %42 %