Wykonanie
Jako matka dwóch dorastających chłopców, wiem jak ważna jest zdrowa i zbilansowana dieta. Ze wszystkich sił próbuje im ją zapewnić, co (jak większość z Was wie) nawet we własnej diecie nie jest proste. Staram się podawać im urozmaicone produkty oraz zapewnić no min. 3 porcje
owoców i warzyw dziennie (5 to ideał do którego ciągle dążę). Ostatnio zastanawiałam się jak przemycić im
awokado. Tradycyjna pasta, która robię odpadała ze względu na obecność
majonezu. Postanowiłam zatem ominąć ten składnik, a całość zblenderować. Powstał pyszny, delikatny krem, który zajadał zarówno 5 latek, jak i niespełna roczny Jerzol. Polecam każdemu :)
Potrawa wolna od glutenu.Składniki:6
jajek1 dojrzałe
awokadoŚwieżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sólSzczypiorekWersja dla dzieci:
Jajka dokładnie myjemy, a następnie gotujemy na twardo*. Obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu.
Awokado myjemy i dorzucamy do
jajek. Całość blenderujemy na gładką masę. Smarujemy
chleb i gotowe JWersja dla dorosłych:. Zblenderowane
jajka z
awokado doprawiamy obficie
pieprzem oraz odrobiną
soli. Dodajemy posiekany
szczypiorek. Smarujemy
chleb, z wierzchu możemy jeszcze oprószyć
przyprawami i zajadamy. Smacznego.*
Jajka wstawiamy do zimnej
wody w niewielkim garnuszku. Stawiamy na gaz i czekamy, aż zacznie wrzeć. Odliczamy 5 minut i wyjmujemy.
Oto Jerzol podczas zajadania.
Szczęśliwy z pełnym brzuszkiem :)