ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Krem cytrynowy lemon curd zdecydowanie należy do moich ulubionych! W połączeniu z pysznymi, puszystymi babeczkami cytrynowymi smakuje po prostu wyśmienicie. Babeczki są bardzo orzeźwiające i na pewno będziecie chcieli zjeść je wszystkie :)
Potrzebujemy (na 14 babeczek):
120 g masła
170 g cukru
3 jajka
280 g mąki pszennej
0,5 łyżki sody oczyszczonej
170 g jogurtu naturalnego
skórka starta z dwóch cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło miksujemy z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, po każdym z nich chwilę miksując. Wyłączamy mikser.
Dodajemy przesianą przez sitko mąkę z sodą oczyszczoną, jogurt naturalny, skórkę i sok z cytryn. Całość dokładnie mieszamy łyżką.
Przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami (nakładamy ciasto do 3/4 wysokości).
Pieczemy w 165 stopniach C przez 25 minut (do suchego patyczka). Schładzamy.
W czasie pieczenia możemy zrobić lemon curd (można zrobić go też wcześniej i przechować w lodówce).
Potrzebujemy:
2 jajka, 1 żółtko
160 g cukru
80 g masła
skórka i sok z dwóch cytryn
Jajka, żółtko i cukier umieszczamy w rondelku, dokładnie ucieramy. Włączamy ogień (mały ogień, mały palnik), dodajemy masło, sok i skórkę z cytryn. Bardzo szybko mieszamy do momentu aż masło się rozpuści, a cały lemon curd zgęstnieje. (jeśli są grudki, możemy przecedzić przez sitko).
Wstawiamy do lodówki.
Schłodzony lemon curd wykładamy na schłodzone babeczki. Smacznego :)
PS Zobacz filmik jak zrobić babeczki w 1 , 5 minuty ;) ;)
Źródło
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/11/babeczkicytrynowe.html