Wykonanie
W oryginalnym przepisie babeczki noszą nazwę "
jogurtowo-
cytrynowe",ale gdy tylko poczułam ich zapach i smak,to od razu nazwałam je Magdalenkami,a to dlatego, że smakują tak jak one i przypomniały mi smaki dzieciństwa...Koniecznie do przetestowania!:)
Potrzebujemy (na 9 babeczek):125 g
jogurtu naturalnego75 g
masła2 duże
jajka150 g
mąki pszennej120 g
cukru1/2 łyżeczki
sodyszczyptę
soliskórka otarta z jednej
cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!Krok po kroku:
Masło topimy i lekko studzimy.Piekarnik rozgrzewamy do180 °C.Mieszamy razem
jogurt,
masło, rozbełtane
jajka i
skórkę z cytryny.Dodajemy
cukier,
sól oraz przesiane
mąkę i
sodę.Mieszamy wszystko aż do połączenia się składników.Foremki na muffinki wypełniamy do 3/4 wysokości.Pieczemy 20 minut.Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy lukrem
cytrynowym.Smacznego! :-)