Wykonanie
Pierwszy wypiek wytrawny na moim blogu. Tak smaczny, że szybko musiałam podzielić się przepisem :)Zapraszam na kruchy placek z lekko pikantnym nadzieniem. Główne składniki to
pieczarki i
natka pietruszki, ale istotną rolę odgrywa również
tymianek, który rewelacyjnie uzupełnia smak tarty. Spróbujcie koniecznie - pychota.


Składniki (na formę o śr. 28 cm):Ciasto kruche:250 g
mąkipół łyżeczki
soli150 g zimnego
masła1
jajko1 łyżka zimnego
mleka lub
jogurtu naturalnegoNadzienie:0,5 kg
pieczarek1,5 szt.
cebuli (lub 2 małe)3
jajka1 duży pęczek
natki pietruszki1,5 opakowania (225 g)
naturalnego serka o obniżonej zaw. tłuszczu (polecam ten)kilka gałązek świeżego
tymiankuszczypta
pieprzu cayenne (można pominąć)pozostałe
przyprawy:
sól,
pieprzPrzygotowanie:Ciasto kruche:Ręcznie :
Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane
masło,
sól,
jajko i mleko/
jogurt. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 min.Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 min.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przełożyć do formy i wstawić do lodówki na 20 min. W międzyczasie można przygotować nadzienie.

Po wyjęciu ciasta z lodówki ponakłuwać je widelcem, dno i boki pokryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), dno obciążyć
suchą fasolą. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię z
fasolą i piec przez ok. 15 min. - na złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale piekarnika nie wyłączać.Nadzienie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce
masła.
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Dodać do
cebuli i dusić do momentu, aż odparuje
woda. Odstawić.
Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do podsmażonych
pieczarek i wymieszać.W miseczce roztrzepać
jajka razem z
serkiem, dodać
pieprz cayenne i pozostałe
przyprawy.Podsmażone
pieczarki wyłożyć na cieście. Zalać masą jajeczną. Na wierzch położyć gałązki
tymianku. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.