ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane, z sosem z grzybów leśnych

Placki ziemniaczane, z sosem z grzybów leśnych

nazwa

Wykonanie

Grzyby leśne bo o nich mowa, pojawiają się tak rzadko bo można by powiedzieć, że sezon może trwa dwa miesiące a wysyp trwa parę dni i zanika, a potem znowu się pojawia i znowu znika. Mało kto wie, ale uwielbiam sezon grzybowy, jak jedni wyczekują pierwszej gwiazdki na niebie, tak ja czekam na pierwsze wiadomości dotyczące wysypu grzybów. Zazwyczaj wtedy średnio 4 razy w tygodniu jadę i wędruje za grzybami, jak wiadomo zbiór nie równo każdemu zbiorowi, ale każde pełne wiadro cieszy.
Składniki na sos:
500 g dowolnych grzybów z lasu (użyłam 350g maślaków starzy i 150g podgrzybków)
2 małe śmietany kwaśne 12%
biała część pora
średnia cebula
nać pietruszki
przyprawy do smaku: sól, pieprz, vegeta
Grzyby dzień wcześniej gotowałam w osolonej wodzie - chociaż można się spotkać z przepisami gdzie nie robi się tego, ja dla bezpieczeństwa wolę ugotować, chociaż wiem doskonale co zbieram. Ugotowane uprzednio grzyby podsmażmy na oleju, tak około godzinę. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojonego w cienkie paski białą część pora, oraz cebulkę pokrojoną w kostkę bądź piórka - trzeba uważać, ponieważ por bardzo szybko się przypala. Podsmażonego pora i cebulę przerzucamy do podsmażonych grzybów, i smażymy jeszcze około 20 min, następnie podlewamy to 150 ml wody przegotowanej, i dusimy do częściowego odparowania płynu. Następnie dolewamy odrobinę wody również przegotowanej, i dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy, a następnie chwile dusimy. Na sam koniec dodajemy posiekaną nać pietruszki i podajemy.
* myślę że dobrą alternatywą na tego typu sos będą również inne grzyby typu pieczarki, a nawet kurki (które również trzeba około godziny gotować w osolonej wodzie)
Smacznego!
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2014/09/placki-ziemniaczane-z-sosem-z-grzybow.html