ßßß
Składniki:porcja masy makowej (z tego przepisu)200-250 g gotowego makaronu lub kluski z przepisu poniżej1-2 łyżeczki słodkiej lub kwaśnej śmietanydo dekoracji: kandyzowana skórka pomarańczowaPrzygotowanie:Makaron gotujemy, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Mieszamy wraz z masą makową. Aby wszystkie składniki lepiej się połączyły dodajemy 1-2 łyżeczki słodkiej lub kwaśnej śmietany. Całość przekładamy do dużej miski i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Podajemy na zimno lub na ciepło.Domowe kluski:Składniki:250 g mąki + nieco do podsypania1 żółtkookoło ½ szklanki ciepłej wodyszczypta soliPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy na stolnicy, robimy zagłębienie nożem, wbijamy żółtko, dodajemy sól. Małym strumieniem wlewamy powoli ciepłą wodę. Zagniatamy dość elastyczne makaronowe ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubość około 2-3 mm, posypujemy mąką i kroimy na niewielkie kwadraciki lub podłużne paski. Zostawiamy do lekkiego przeschnięcia. Następnie gotujemy w osolonym wrzątku, osączamy i postępujemy tak samo jak w przypadku gotowego makaronu.Smacznego!